Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне
Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета "Карнеги Мелън" в град Питсбърг, щата Пенсилвания посочиха вегетарианците за виновници за затоплянето на климата, пишат вестниците "Телеграф" и "Индипендънт".

Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.

Най-известните вегани и вегетарианци в света

Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна. Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние. В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързано и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси. Парниковите газове също се покачват с 6 на сто. Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът. Производство на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.

Източник: БТА