Молба към БАН - главната буква "В" във "Вие" да отпадне

Молба към БАН - главната буква В във Вие да отпадне
Молба към БАН - главната буква В във Вие да отпадне / снимка: sxc.hu

Уважаеми дами и господа от БАН,

Аз допускам грешки. Не пиша винаги правилно. Старая се, но грешките се случват. Понякога бързам. Друг път забравям, че "поставен зад решетките" може да се замени с "арестуван" и "взимайки предвид факта, че" със "защото". Ползвам епицентър като някаква секси версия на център, а всъщност думата значи друго. Пиша "червен на цвят" вместо очевидното "червен", както и "безплатен подарък", когато това е просто "подарък". Знам, че по правилата за езика едва ли ще има "консенсус на мненията". Може просто да има консенсус, нали? Но както и да е.

Провокиран съм от лъжливата информация за промени в правилата за писане. Тя се оказа партенка, опровергана от вас, но все пак идва тъкмо навреме.

Аз обичам простите правила, а такива липсват в принципите и правилата на българския правопис. Поради това абсолютно нахално, без да съм специалист във вашата област, подхвърлям някои идеи, които може да направят живота по-лек. Изхождам от няколко правила, на които са ме научили.

Първото правило е да запомниш правилото лесно. То затова е правило - защото е правилно и поради тази причина се запомня лесно. Второто правило е да го разбираш. Ако е умно правило, ще го разбереш. И запомниш. Ако има такива правила, резултатът ще бъде ясно писане, което пък е знак за ясна мисъл. Измишльотината, че се сменят някои правила на българския правопис от 1 септември, дава повод за отворена дискусия за езика с непрофесионалисти. Такива, които си служат често с него, биха се радвали, ако той - езикът - съществува адекватно и на място на фона на глобализиращия се свят. Упорстването за съхраняване на някои остарели правила няма да спаси езика, а по-скоро ще го консервира.

Ето скромните ми предложения за промени:

1) Отпада главната буква "В" в обръщението "вие"; отмяната важи за всички случаи. Защо? Онзи ден писах важни официални писма - 12 еднотипни, адресирани до различни хора, които по-скоро не познавам добре, но уважавам. Всяко правило крещеше, че трябва да изписвам "вие" с голяма буква "В". Но всяка частица разум крещеше обратното.

Изписването на "вие" с голяма буква привнася толкова прашасала и излишна претенциозност, отлично различима само в наскоро дигитализираните архиви на ЦК на БКП. Когато видя официално писмо с големи букви "В", нещо в мен негодува. Голямата буква вика, ала това не значи, че някой ще чуе по-добре. Малкото "в" стои тихо и смислено.

2) Улеснява се изписването на имена на институции, като се въвежда световно признат образец; така БАН ще се изписва просто и ясно като "Българска Академия на Науките", а не сегашното "Българска Академия на науките" (за кавичките после). Сегашното изписване на политически, административни и други единици обърква и е остаряло - при "Българска Академия на науките" само първите две думи са с главна буква, при "Българска национална телевизия" обаче само първата е главна. Това правило е лишено от смисъл или смисълът е твърде труден за запомняне. Няма как "Министерство на търговията" да се изписва така, не е редно, няма нищо естествено в това. Правилното изписване, което показва уважение, е "Министерство на Търговията".

Въвеждането на главни букви да важи и за заглавия на филми, книги, произведения на изкуството, закони, заповеди и т.н. Това ще улесни правописа. Така няма да бъдат допускани грешки. Както "Горна Оряховица" се изписва с две главни букви, така и песента "Моя Страна, Моя България" трябва да бъде изписвана с главни. Няма как "Време разделно" да се изписва по този начин, съгласете се. Струва ми се, че само в България при изписването на "Орден на свободата" има изписване на "свобода" с малка буква.

Правилото би трябвало да се отнася и за съставни названия на исторически събития. "Великата френска революция" се изписва с една главна буква. Това е смешно.

При обръщение в писма, адреси, заявления и документи да се използва главна буква, а не както сега. Например при "Уважаеми господин Президент" малката буква на "господин" се заменя с главна. Нарицателни съществителни като "Злото" и "Неволята" могат да се пишат с главна, ама "господин" не може. Странно.

Нарицателните имена, включени в съставни географски названия, също би трябвало да се пишат с главна буква. Стара планина е Стара Планина. Просто и ясно.

3) Препинателните знаци кавички винаги са ми били интересни; вярвам, че правилната им употреба помага на текста, а неправилната пречи. Пречи ми, когато кавичките се използват за отделяне на имена на паметници, музеи, кина, футболни отбори и т.н. Изписването с главни букви решава този проблем и друго отделяне е излишно. Няма нищо ненормално в това да напишеш "трябва да прочетеш Напаст Божия и Андрешко". Нещо повече - кавичките да са само горни, а не долни и горни.

Какво мислите за тези три скромни предложения?

 

5 часа

Панайот Пипков написва музиката за "Върви, народе възродени" за 15 минути

За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове ...
1 ден

Това вече не е на мода

Да се напиеш до безсъзнание беше истинска мода сред германските младежи през последните ...
2 дни

Опаковката същата, а съдържанието - не

Потребителите в Източна Европа отдавна са открили, че европейските производители ...
2 дни

"Първата ми мисъл беше да се самоубия"

Тя живее в Германия - в една свободна и модерна държава. Но семейството ѝ се ръководи ...
4 дни

Защо освиркаха "Окча" на Нетфликс в Кан?

"Окча" на южнокорейския режисьор Бон Джун-хо - първият филм на Нетфликс в надпреварата ...
5 дни

Жестокият ритуал, който унищожава филми в Кан

Кинофестивалът в Кан има своя собствена версия на жеста с вдигането или свалянето ...
6 дни

Какви правомощия има специалният прокурор в САЩ

В политическо-съдебните битки в САЩ твърде рядко се прибягва до специален прокурор, ...
6 дни

Суров и методичен следовател разследва има ли руска намеса в САЩ

Суров и методичен, Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс ...
6 дни

Лъжите на Белия дом

Белият дом си играе с истината. Като се започне с прессекретаря Шон Спайсър, който неправилно ...
7 дни

"Оле, мамо, сега трябва да си ходиш" (ВИДЕО)

"Британската икономика едва ли може да оцелее без работниците от ЕС", казва българинът ...
15.05.2017

Брижит Макрон - първа дама, която разбива шаблона

Антиконформисткият й брак и ефектният й, шикозен стил вече й спечелиха почитатели, ...
15.05.2017

И какво, ако той е по-млад? Седем известни мъже и техните по-възрастни жени

Възрастен мъж с млада жена - нищо ново под слънцето. Но Бриджит и Еманюел Макрон показват, ...
15.05.2017

Носи ли Германия бурка?

Някои родители-мюсюлмани искат училището да освободи дъщерите им от часовете по плуване, ...
14.05.2017

ФБР и Белият дом - хроника на разтърсващи скандали

Уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми бе възприето като сензация. Но то не е без прецедент ...
14.05.2017

Петте предизвикателства пред Еманюел Макрон

Еманюел Макрон, новият френски президент, който формално поема властта днес, е изправен ...
12.05.2017

Може ли принцесите да влязат в затвора?

Осем арабски принцеси пристигат в Брюксел през 2008 и отсядат в един луксозен хотел. ...