Коментари в западния печат за оглавяването на листата на Единна Русия от Путин
Коментари в западния печат за оглавяването на листата на Единна Русия от Путин / netinfo

"Путинова бомба" е заглавието на британския в. "Таймс" по повод новината, че руският президент е решил да оглави листата на партия "Единна Русия" за парламентарните избори през декември и че не изключва варианта да стане премиер на Русия след изтичането на втория му президентски мандат през март догодина.

"Путин уверява, че иска да продължи да служи на страната си. Плановете му обаче само подчертават факта, че истинският враг на руската демокрация винаги е бил един силен цар", коментира "Таймс".

Вестникът допуска, че ако Путин стане премиер, това ще предизвика промяна в баланса на силите между президента и премиера. По думите на изданието "това подчертава слабостта на руската демокрация и конституция, които се огъват под натиска на доминиращата личност".

"Таймс" припомня думите на Путин, че Русия се нуждае от силен президент, защото партиите й не са достатъчно развити, за да играят същата роля, каквато играят западните партии. "Това изказване разкрива неразрешимо противоречие - как може да е силен който и да е приемник на Путин, ако самият той запази водеща роля на политическата сцена?", пита изданието.

"Дейли телеграф" коментира, че "като в предишните времена на конгресите на Комунистическата партия, делегатите станаха и бурно аплодираха. Да, Русия се отказа от практиката да разстрелва апаратчици, които не са достатъчно ентусиазирани при публичното изразяване на лоялността си, но и този път никой не искаше пръв да спре да ръкопляска".

"Ерата на Путин навлезе във втората си фаза. Длъжността на премиер ще му позволи да запази и властта, и международното уважение", отбелязва изданието. "Това е пускане на демократичен прах в очите. Демократична външност без демократично съдържание", казва западен дипломат пред вестника.

"Файненшъл таймс", позовавайки се на мнения на експерти, пише, че прехвърлянето на Путин от едно кресло в друго може да означава крачка напред за парламентарната демокрация.

Вестникът същевременно отбелязва, че листата на "Единна Русия", оглавена от Путин, може да получи две трети от местата в руската Държавна дума, а това е достатъчно за промяна на конституцията, без да е нужна подкрепа от други партии.

В интервю за в. "Ню Йорк пост" държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заявява, че не вярва Путин да иска да променя руската конституция, за да се превърне в "доживотен диктатор". В момента конституцията забранява на Путин да получи трети президентски мандат, а сегашният му втори изтича през март 2008 г.

"Той казва, че няма да променя конституцията. Вярвам му. Мисля, че днес тревогата в Русия се дължи на концентрацията на власт в Кремъл. Очевидно е, че няма балансираща власт", казва Райс.