„Героят на България“. Така наричат Александър от Перник, чието издирване обедини българите в обща кауза. 

От намирането му насам, бащата на Александър публикува във Фейсбук негови снимки от „Пирогов“, на които е видно как той се подобрява с всеки изминал ден. На последната качена снимка се вижда Сашко в болничното легло, прегърнал огромна плюшена играчка и в компанията на цветни балони. 

А в коментарите не срещаме възмущението, което сме свикнали да залива социалните мрежи. Никой не пише, че „манджата е пресолена“, нито, че бащата прекалява с фотосите на сина си и натрапва една изчерпана история. Може би защото тази история не е изчерпана. Може би всъщност точно от тази история имахме нужда, за да станем малко по-обединени като народ. Защото едно е сигурно – историята на Сашко успя да ни сплоти, както никоя друга история от близкото минало. Така я виждат немалко българи и пишат: „Александър Велики. Велики, защото обедини нацията след десетилетия дрязги и караници“.

Безспорно деветте дни издирване на Александър обединиха българите. Обединени бяха всички доброволци, които не спираха да го търсят денем и нощем, обединени бяха в молитвите си и всички, които следяха издирвателната акция с интерес. А добрата новина на деветия ден може би беше тази добра новина, от която всички се нуждаехме.  



Стотици и дори хиляди са трогателните коментари под всяка снимка на Александър във Фейсбук: „Пожелаваме му само весели дни и безброй сбъднати детски мечти“. А всички, които следят профила на Александър се молят да се оправи бързо и дори споделят: „Обикнах те, без да те познавам, мило дете 🧸 Желая бързо възстановяване“. 

И молитвите им биват чути. Последната официална информация от „Пирогов“ от 21 ноември гласи, че момчето е преместено от реанимация в детско отделение, няма никакви наранявания или увреди, които да са пряка опасност за живота и здравето му и се възстановява.  

А междувременно хиляди продължават да следят с интерес подобряването на 12-годишния Александър и дори се обръщат към баща му: „Вие г-н Цветанов сте прекрасен баща !!! Бъдете щастливи. Продължавайте да пускате негови снимки, ние с нетърпение ги чакаме и му се радваме“.