/ iStock/Getty Images
"Планината" от отпадъци от електронно и електрическо оборудване, изхвърлена през 2021 г., ще тежи повече от 57 милиона тона, изчислиха изследователи, което ще е по-тежко от Великата китайска стена - най -тежкият изкуствен обект на планетата, съобщи BBC.

Оценката е от международна експертна група, посветена на справянето с глобалния проблем с отпадъците от електрическо и електронно оборудване (WEEE).
Те посочват, че стойността на тези изхвърлени материали е огромна.

Според доклад на Световния икономически форум за 2019 г. , световните електронни отпадъци имат материална стойност от 62,5 млрд. долара - повече от БВП на много страни.

„Тон изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от тон златна руда“, казва д -р Рюдигер Куер, директор на програмата на ООН за устойчиви цикли (SCYCLE).
Отпадъците включват предмети като мобилни телефони, хладилници, чайници, телевизори и електрически играчки или спортно оборудване.

Направиха скулптура с лидерите на Г-7 от електронни отпадъци (СНИМКИ/ВИДЕО)

В световен мащаб количеството на т. нар. генериране на електронни отпадъци нараства с два милиона тона всяка година. Смята се, че по-малко от 20% се събират и рециклират.

Паскал Лерой, който е генерален директор на експертната група на WEEE Forum, казва, че като произвежда продукти с по-кратък живот и ограничени възможности за ремонт, производителите играят важна роля в увеличаването на отпадъците.

Бързото развитие на мобилни телефони например доведе до пазарна зависимост от бързата подмяна на по-стари устройства“, каза той пред медията.

Потребителите също могат да не са склонни да рециклират личното си електронно оборудване. Във Великобритания проучване от 2019 г. на Кралското химическо дружество установи, че цели 40 милиона неизползвани джаджи изчезват в домовете ни. Това оказва натиск върху доставката на много ценни и редки елементи.

Елементи в смартфоните, които биха могли да свършат през следващия век: Галий: Използва се в медицински термометри, светодиоди, слънчеви панели, телескопи и има възможни противоракови свойства; Арсен: Използва се във фойерверки, като консервант за дърва; Сребро: Използва се в огледала, реактивни лещи, които потъмняват при слънчева светлина, антибактериални дрехи и ръкавици за използване със сензорни екрани; Индий: Използва се в транзистори, микрочипове, противопожарни разпръсквателни системи, като покритие за сачмени лагери в автомобили от Формула 1 и слънчеви панели; Итрий: Използва се в бели LED светлини, обективи на фотоапарати и може да се използва за лечение на някои видове рак; Тантал: Използва се в хирургически импланти, електроди за неонови светлини, лопатки на турбини, ракетни дюзи и покритие на носа за свръхзвукови самолети, слухови апарати и пейсмейкъри.

Принц Уилям похвали баща си, че е много „еко“

„Потребителите искат да постъпят правилно, но трябва да бъдат адекватно информирани и удобна инфраструктура да бъде лесно достъпна за тях, така че правилното изхвърляне на електронни отпадъци да стане социална норма“, добави Паскал Лерой. Той също така посочи, че рециклирането на електроника, вместо тя да се изхвърля, също намалява емисиите на парникови газове.

"Всеки тон рециклиран WEEE предотвратява около два тона емисии на въглероден диоксид", каза той. „Така че това е по -важно от всякога, тъй като нашите правителства отиват на COP26, за да обсъдят глобални действия за намаляване на въглеродните емисии.“

Във Великобритания организацията Material Focus има локатор за пощенски код, за да могат хората да намерят най-близкия пункт за рециклиране на електронни отпадъци за предмети като тостери и стари кабели.
БГНЕС