БСП оспори изборите в Шумен, съдът насрочи дело по жалба на ГЕРБ
БСП оспори изборите в Шумен, съдът насрочи дело по жалба на ГЕРБ / Sofia Photo Agency, архив

БСП-Шумен също внесе жалба в Административния съд за оспорване на резултатите от местния вот, съобщават от пресцентъра на институцията. Жалбата е депозирана от Иван Иванов, от партията, и е срещу решението на Общинската избирателна комисия в Шумен от 25 октомври за избора на местни парламентаристи.

Основните аргументи се свеждат до твърдения за допуснати многобройни поправки в протоколите на секционните избирателни комисии. Като отделно нарушение се сочи, че гласуването е продължило след 19:00 ч. и по този начин неправомерно са допуснати до гласуване избиратели. В жалбата е изразено несъгласие и с определената „Общинска избирателна квота". Оспорващият твърди, че ако посочените в жалбата нарушения не били допуснати, това би довело до друг резултат на разпределение на броя на общинските съветници по кандидатски листи, от което пряко е ощетена БСП. По жалбата е образувано административно дело.

От Административния съд допълват, че днес е постъпила жалба и от Ивалина Димитрова от БСП-Нови пазар. Тя оспорва две решения за избора на общински съветници в Нови пазар. Едното се отнася за определянето на Хюсеин Хюсеин за съветник от ДПС. Другото оспорено решение е за процедурата за разпределяне чрез жребий на един мандат от общия брой мандати за общински съветници между БСП и ДПС. Съдът е образувал административно дело.

Междувременно съдът насрочи делото, образувано по жалби от Димитър Александров, в качеството му на кандидат за кмет на Шумен и ГЕРБ против решението на Общинска избирателна комисия в Шумен. С него се определят резултатите от избора на общински кмет. Заседанието по делото е насрочено за 7 ноември.

В жалбите се иска касиране на изборите за кмет заради множеството нарушения, допуснати по време на изборния ден, както и проверка на действителните бюлетини.