ЦИК определи забраните в деня за размисъл
ЦИК определи забраните в деня за размисъл / netinfo

Централната избирателна комисия /ЦИК/ определи забраните в утрешния ден на размисъл - 21 октомври, преди изборите за президент и вицепрезидент, които ще се състоят на 22 октомври т.г. Забраняват се извършването на предизборни кампании, организирането на шествия, митинги, манифестации и предизборни събрания, както и агитирането в свободна форма за гласуване "за" и "против" една от кандидат-президентските двойки, каза на пресконференция днес говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Забранява се и разлепването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от секциите, където ще се гласува. Изземването им ще се извършва с решение на Районната избирателна комисия /РИК/, която може да потърси съдействието и на органите на МВР. В деня на вота изземването може да се извърши и с решение на Секционната избирателна комисия /СИК/, уточни Троянов.

Данни от допитване на общественото мнение в деня на изборите не могат да бъдат огласявани преди 20 часа на 22 октомври, каза Троянов.

Изборният ден на 22 октомври започва в 6 часа сутринта и приключва в 19 часа. Ако към крайния час все още има избиратели, които не са гласували и се намират пред избирателните помещения, председателят или член на избирателната комисия събира личните им карти или старите зелени паспорти за родените преди 31 декември 1931 г. и ги допуска до гласуване, уточни говорителят на ЦИК.

Избирателните секции, образувани по постоянен адрес са около 11 400. Точният им брой ще бъде известен в изборния ден, тъй като секции в болнични заведения и домове за стари хора могат да бъдат образувани и днес с решения на РИК, каза Троянов. Издадените удостоверения на територията на страната за гласуване на друго място са около 8300.