Юруков: Нямам място в черния списък по САПАРД
Юруков: Нямам място в черния списък по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency
Лидерът на СДС Пламен Юруков заяви пред Дарик, че фирмата, с която е кандидатствал за финансиране по програма САПАРД, няма как да попадне в черния списък на нарушителите, защото никой не е правил все още проверка на документите и закупената от него техника. Публикации в днешната преса сочат Юруков като нарушител по европейската програма заедно със зет му, който също има одобрен проект за финансиране. Ето какво каза още Юруков за Дарик:

Г-н Юруков, какъв е вашият коментар за това, че ваша фирма попада в черния списък по програма САПАРД?

Първо, моя фирма не може да попадане в никакъв списък, тъй като аз не съм взел нито един лев от САПАРД. Аз имам сключен договор и днес си подавам документите. Фирмата ми е абсолютно изрядна. Никой не е идвал на проверка, за да може да прецени дали има нарушения или няма, но това, което се пише в пресата са лъжи, тъй като всички машини, които са закупени, са чисто нови и са най-модерните европейски машини, които намират място в България и аз се гордея с това, което съм направил.

При положение, че вие казвате, че машините са чисто нови, изведнъж в документите на агенция САПАРД излиза, че те са втора употреба?

Не може да излиза така, тъй като от агенция САПАРД не са идвали на проверка, за да установят какви са машините. Днес аз си подавам всички документи.

Какво имате предвид под всички документи?

Днес си подавам документите за субсидията. Има договори и срокът е до края на тази седмица да си подам документите, така че нито са идвали на проверка, нито са виждали тези документи, за да могат да говорят такива неща.

Тепърва предстои оценка на инвестицията…

Не, аз искам проверка на всички мои документи, за да се установи истината.

Отделно вече си предстои проверка, за да си получите и плащането?

Естествено, за което, обаче, се съмнявам, тъй като заради политиката, която управляващата коалиция води, изглежда, че ще спрат всички плащания по САПАРД и аз ще бъда един от многото, които напрактика ще бъде ощетен от тази лоша политика.

Как ще отговорите на публикациите за свързаност на лицата, визирайки г-н Андонов, който е брат на съпругата ви?

Той си участва по отделен проект с отделна фирма и това нито по смисъла на закона е свързано лице, нито пък има изисквания за подобно нещо в самата програма САПАРД. Това, че двама братя гледат крави и си имат отделни стада не означава, че само единият може да получи субсидия.

Доколкото разбирам, по регламента на тази програма не могат свързани лица да кандидатстват…

Няма такова нещо. Първо, ние не сме свързани лица и второ, в регламента на тази програма няма подобно нещо и днес министърът го каза по телевизията. Според мен, това е лична атака от ДПС към мен, тъй като те са се притеснили от това, че СДС набира сили, повишава доверието в себе си, и се притесняват от това да има дясноцентристко управление в България.

Такива мотиви съзирате вие?

Естествено, това са лъжи. Не може, без да съм си подал документите, някой да казва какви са машините, без да ми е правена никаква проверка.

Към този факт може би има отношение и обстоятелството, че НИС на СДС прие декларация, с която настоява да се потърси поименно отговорност и да се уличат фирмите?

Естествено, но аз се гордея с това, което правя. Купил съм най-модерните машини, монтирал съм ги, готови са и си подавам днес документите и искам агенция САПАРД или Разплащателната агенция както е вече, да си изпълни ангажимента. Аз имам сключен договор. Това, което се иска от мен, аз съм го направил, сега искам те да си изпълнят ангажимента и да ми изплатят субсидията.

А за какъв размер на субсидията говорим?

Това, което трябва да изплатят е някъде около 400 хиляди лева. Това е една от най-малките програми. Смисълът на тези програми е една фирма да участва, да покаже, че изрядно усвоява една програма, за да може след това да се включи в по-големите програми. Европейският съюз води политика на едно устойчиво участие в програми за развитие на селското стопанство.

Да разбирам, че имате амбиции да кандидатствате и по други програми със свои проекти?

Естествено, те са за това.

Не се ли притеснявате, че отново можете да станете жертва на подобни…

Аз не съм жертва. В момента има една лъжа срещу мен, която всички български граждани я разбират или ще я разберат. Имам изрядни документи за това, което съм направил, имам нещо, което мога да покажа и с което се гордея.

Ако се сбъдне неприятната ви прогноза, че вероятно може да не си получите тези пари заради политическия натиск, тогава…

Не е заради политическия натиск, аз не мога да не ги получа. Проблемът е, че може би всички, които са участвали няма да си ги получат заради спирането на парите от ЕС, но за това е виновна тройната коалиция и специално ДПС, които седма година ръководят това министерство и тази програма.

Какъв е изходът от цялата история, какво трябва да направим, за да не се спират тези пари?

Не знам точно какви нарушения са допускани, но най-малкото и глупавото е на изрядни фирми, каквато е моята, да се пускат в пресата такива глупави съобщения, които имат за цел политическа атака с неполитически средства, а да се гледа и да се оценява и това, което е направено. Пак повтарям, аз ще инициирам специална проверка на документите и на машините. Днес си внасям официално документите и забележете, че го правя, след като е изчезнала тази публикация. И всяка фирма, знаете, че това са договорни отношения, имаме сключен договор. Всяка фирма, която си е изпълнила своите ангажименти след това може да изисква по силата на българското право да получи това, което е обещала и агенцията.