Великобритания прави защитен щит на Шийлдс
Великобритания прави защитен щит на Шийлдс / michaelshields.uwclub.net
След като световноизвестният адвокат Джовани ди Стефано официално призова българския президент Георги Първанов да помилва Майкъл Шийлдс, който е осъден на 15 години затвор за опит за убийство на българин, лидерът на лейбъристите в Ливърпул Джо Андерсън обвини българския съд, че е пренебрегнал ключови свидетелски показания.

Господин Андерсън откога подкрепяте Майкъл Шийлдс?

Ангажирах се с този случай след като Майкъл се обърна към мен. Аз съм лидерът на лейбъристката партия в Ливърпул. Затова семейството му се обърна към мен за помощ. Тогава аз се срещнах с Мйкъл Шийлдс в България. Говорих с областния управител на Варна Петър Кандиларов. Много неща се случиха оттогава. Срещнах се с двама мъже, които са присъствали на инцидента. Тогава те са били пияни и са участвали в престъплението. Тези двамата ми разказаха всичко, което се е случило. Единият се казва Стивън Клей, а другият Греъм Санки. Те ми казаха, че не познават Майкъл Шийлдс и че той не бил изобщо там – на местопрестъплението. Казаха ми, че познават Майкъл Шийлдс от снимки по вестниците. Не са го познавали реди. Говорих и с мъж на име Иън. Той даде изявление, въпреки че българският съд не му позволи. Според този човек Майкъл Шийлдс е невинен. Тези мъже признаха пред мен, че Стивън е притиснал Мартин Георгиев, съборил го е и го е ударил в лицето. Взел е голям камък и е ударил Мартин по главата. Много хора в Ливърпул знаят, че Майкъл Шийлдс е невинен. А страната ми не за първи път греши в правосъдието си.

От думите ви разбирам, че смятате българския съд за не чак до там независим? Щом смятате, че е осъдил човек, който не е бил на местопрестъплението?

Да, точно така. Просто в страната ви са пренебрегнали ключови свидетелски показания. Мартин Георгиев твърди, че е видял Майкъл Шийлдс да го напада. А това е невъзможно, защото свидетелите твърдят, че Мартин е бил ударен отзад и е паднал по очи. Как може тогава да е видял кой го удря? А това е доказателство от свидетел, който е присъствал. Приятелката на този човек го е снимала заедно с Мартин Георгиев. Това доказва, че той е бил приятел на Мартин Георгиев. Този човек описва как точно Мартин е бил съборен на земята и след това е бил ударен по главата от чернокос човек. Но по това време не е познавал Греъм Санки. И забележете, всички тези доказателства не бяха взети под внимание от българския съд. Никой не се вслуша в това. На първа инстанция никой не допусна този свидетел.

Споменавате Мартин Георгиев просто като участник в една свада. Той обаче е с тежки травми след онази вечер. Има ли виновен за това в крайна сметка?

Според мен това не е Майкъл Шийлдс.

А кой?

Аз приемам, че Мартин Георгиев е невинен. Но според мен и Майкъл Шийлдс също е жертва. А този, който носи отговорност за случилото се, е Греъм Санки. Той си призна, че е наранил Мартин. Той си призна всичко. Но ходът му беше много, много умен. Той си призна, когато вече беше във Великобритания. Единственото нещо, което сега мога да обещая, и Майкъл Шийлдс го обещава също, е че когато излезе от затвора, ще се върне в България и ще каже на българите, че са вкарали в затвора грешния човек.

Наистина ли Майкъл Шийлдс ще бъде освободен по-рано, през 2010 година?

Може. Но нима, ако лежеше в България това щеше също да е невъзможно. Дали в България Майкъл щеше да излежи цялата си присъда?

Може би да?

Аз не мисля така. Според мен това нямаше да се случи в страната ви. Българските адвокати, които го защитаваха по време на делото в страната ви ми казаха, че Майкъл ще лежи три години от произнасянето на присъдата и след това ще бъде на свобода. Това ни казаха те, че в страната ви така се освобождават затворници, които лежат за тежки престъпления.

Вие заемате ръководен пост в Лейбъристката партия и сте така силно ангажиран със случая Шийлдс. Не се ли превърна този казус от юридически в политически? Споменава се вече и българският президент.

Не. Разбира се, че не. Просто искаме българските власти да позволят повторно разследване, като се обърнат към Интерпол.

Засега друг се включи в случая. Световноизвестният адвокат Джовани Ди Стефано се ангажира да лобира за невинността на Майкъл Шийлдс. От ефира на Дарик той дори призова българският президент да го помилва. Това възможно ли е според вас?

Надявам се. Вижте, има хора, които вярват, че Майкал Шийлдс е виновен и такива, които смятат, че той е невинен. Аз вярвам в неговата невинност. Надявам се истинските виновници за случилото се с Мартин Георгиев да бъдат изправени пред съда. Като християнин и политик съм дълбоко обиден, че хора от моя град са наранили г-н Георгиев, но вярвам, че Майкъл Шийлдс не стои зад този ужасен инцидент. А и моята държава е направила много грешки в своето правосъдие. Една от тези грешки е това, че Майкъл е в затвора.