Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Не е приятно третата по големина група в НС да стане четвърта след ДПС, каза лидерът на НФСБ
Председателят на НФСБ Валери Симеонов коментира актуални теми от политическия дневен ред в кулоарите на Народното събрание. Той говори за напускането на депутатите на "Атака" на парламентарна група на Обединени патриоти, както и на въпроса дали ще прави съюз с Цветан Цветанов за местния вот и кой ще е новият зам.-председател на парламента от квотата на коалицията.

- Ще Ви липсват ли напусналите депутати от "Атака" и какво ще правите с избора на нов зам.-председател на Народното събрание? 


- Не е приятно третата по големина парламентарна група да стане четвърта по големина след ДПС, но за съжаление, това беше неизбежно. Аз не мога да коментирам и обсъждам решението на нашите колеги. Мисля, че постъпихме колегиално, като изключихме хората, които не идваха на работа, с останалите колеги работихме добре. След като е такова тяхното решение, ние го приемаме. Нямаме право на позиция. 

- Вие бяхте посочен като причина за тяхното напускане, защото сте се върнал като председател на групата, следял сте кой присъства и кой не в залата. Те смятат, че това не е най-важното. Смятат за позорно Вашето завръщане. 

- За тях може и така да е, но все пак мисля, че всеки от нас е избран за народен представител за да присъства на заседанията. За мен е важно дали групата се състои от четири-пет случайно останали човека в залата, или от 27. Ние сме тук, за да защитаваме интересите на нашите избиратели от патриотичния сектор на българското общество и имаме задължения към тях. След като са ни избрали трябва да сме в залата. Не мисля, че е редно да ни упрекват за това. 

- С отлюспването на  "Атака" нарушава ли се конструкцията на коалицията "Обединени патриоти"?

- Не мисля. Обединени патриоти остават като група, като наименование и като коалиционен партньор със своите особености, изисквания и претенции към управлението на държавата. 

- Имате ли по-сериозни отношения с Цветан Цветанов? Ще направите ли съюз за изборите? 

- Не е етично да ми задавате такива въпрос. Нямам чак такива близки отношения с Цветанов. 

- Кого ще предложите за зам.-председател на Народното събрание? 

- Това е въпрос на решение на групата. 

- Кога ще се съберете да решите? 

- Сега е факт решението на колегите от групата. Не мога да отговоря на момента. 

- Очаквахте ли това напускане? 

- И да, и не. То си е тяхно право. За едни хора, пълнолетни. Ние протегнахме ръка към тях, оставихме ги в групата с оглед на техните професионални качества и възможности, те решиха да излязат от групата, тяхно право е. 

* В интервюто са използвани въпроси на други медии