Яне Янев: Вярвам си повече от всякога, никой не може да ме употреби
Яне Янев: Вярвам си повече от всякога, никой не може да ме употреби / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Яне Янев: Вярвам си повече от всякога, никой не може да ме употреби
38222
Яне Янев: Вярвам си повече от всякога, никой не може да ме употреби
  • Яне Янев: Вярвам си повече от всякога, никой не може да ме употреби

Интервю с лидера на РЗС Яне Янев в предаването "Кой говори" по Дарик:

Господин Яне Янев, новият стар лидер на РЗС, честито ли да Ви кажа?

Толкова стар ли Ви изглеждам? Няма за какво да ми честитите, като мине сватбата, тогава.

Кога ще бъде сватбата?

След Великден.

До тогава оставате лидер на РЗС. Нали бяхте уморен, господин Янев? Нали се оказваше психически тормоз върху Вас?

Не е спирал този тормоз. Предполагам, че ще продължи и то с още по-голяма сила, но аз бях длъжен да проверя хората в страната какво мислят за политиката, която водя. Ако политически лидер не среща подкрепата на твърдото ядро, на хората, с които трябва да води тази битка, тя е безмислена. Наистина имахме информация, че много от нашите хора по различни поводи са били изкушавани и притискани.

Изкушавани и притискани от кого и от какво?

От управляващата групировка ГЕРБ. Оттук нататък аз ще наричам ГЕРБ само групировка, тъй като те си служат с методите на СИК.

Кажете конкретно, на мен ми е интересна тази криминална терминология, която използвате, структури от кои области са били притискани, кой е отишъл при тях, какво им е казал?

От много места, от Благоевград, от Ямбол, от Сливен, от Варна, в Бургас скоро са говорили с нашия лидер. Даже преди управителния съвет е имало няколко обаждания. Те дори са целели в управителния съвет да няма необходимия кворум от две трети от членовете, за да могат окончателно да съсипят РЗС, но не успяха. Планът им не успя. Тези хора дойдоха при нас - аз благодаря на нашите регионални лидери - и ни казаха едно към едно как са притискани и ние знаем за тези действия на групировката на Борисов.

Как са притискани? Какво са им казали хората от ГЕРБ, когато са звънели или ходили? Не подкрепяйте Яне Янев, елате към нашата структура или какво?

По принцип за вашата огромна аудитория искам да обясня, че мутренските методи се свеждат до това да предприемаш такива действия, директни или индиректни, че да всяваш страх по различни поводи.

Дайте ми един пример, защото аз съм свикнала да бъда конкретна до болезненост, един пример на страх, който е всяван някъде в страната към Ваши структури.

Много мога да Ви изброя, десетки. Ще Ви кажа няколко.

Един, най-страшен?

Искам да Ви кажа, че ,да речем, минавайки по главната улица на Сандански, Цветан Цветанов и Флоров забелязват чрез свои активисти в моя роден град магазина на моя братовчед. И казват, това е магазина на еди-кой си и трябва да направим нещо, защото той всъщност той подпомага кампанията и финансирането на РЗС в Сандански. И затова Яне Янев победи ГЕРБ тук като мажоритарен кандидат на последните парламентарни избори.

И какво му направиха?

И само след по-малко от 10 дни, след честването на последния рожден ден на Цветан Цветанов там, качулките влязоха в магазина на братовчед ми и измислиха постановки, глупости, че продавал някакви марки, които не били законни и му конфискуваха стока за над 60 000 лева.

Той подаде ли жалба в полицията?

Подаде жалба в полицията, тече разследване и в прокуратурата, но преди да дойде той на управителния съвет, отиват те при неговата продавачка, предлагат й различни неща, притискат я, обаждат й се пет-шест пъти по телефона и й казват: „Свидетелствай срещу Бойко Каплански и ние ще те отървем теб от отговорност, иначе и ти носиш заедно с него отговорност."

Това всичко е документирано, има показания на продавачката, тя потвърждава думите Ви?

Не, това е станало вчера с продавачката, вчера преди да дойдат на заседание на управителния съвет, по никое време вечерта преди заседанието.

Политически театър ли е? На кого бе нужно това в петък да си подавате оставката, в неделя да Ви преизбират? Критикувате постоянно Бойко Борисов, критикувахте това, че той поиска вот на доверие на правителството, а Вие направихте същото.

Не е същото. Бойко Борисов и Цветан Цветанов нямат мъжки характер. Те се репчат и показват някакви изкуствени мускули, но всъщност нищо мъжко няма в постъпката им. Ако искаха да направят нещо впечатляващо, би следвало да депозират оставка и да отидат на избори, защото те се хвалеха, че имат доверието на българския народ, но се оказа, че нямат такова доверие. И изиграха фарс в парламента, при който най-бурни аплодисменти получи предателството в българската политика.

При Вас не беше ли фарс това, не беше ли постановка? Кажете, Алексей Петров обади ли Ви се след това да Ви каже „Честито, господин Янев, оставате председател"?

Защо не научите нещо по-различно? Сега Алексей Петров, Алексей Петров... Вие не можете да си представите в крайна сметка тази репресивна машина, която се подигра с правата на Алексей Петров и на много други хора, тези хора Вие ги фаворизирате. Те имат плацдарм за политическа кариера.

Зададох Ви миналата година на една Ваша пресконференция въпроса Алексей Петров кога ще стане член на РЗС? Има ли такива намерения? Вие казахте, че е още рано да отговаряме на този въпрос. Сега може ли да отговорите?

Не, не мога. Мога да кажа, че Алексей Петров тогава, когато е необходимо, дава необходимите експертни становища, заедно с други хора, които са добри специалисти в областта на националната сигурност, икономическата политика, борбата с тероризма. Аз винаги съм твърдял и продължавам да твърдя във вашето студио, че за мен Алексей Петров би бил полезен в изпълнителната власт на подходящата позиция.

Като какъв? Например каква позиция в изпълнителната власт?

Да речем това, което той в момента прави в експертните структури на РЗС, би могло да се легитимира и институционално.

В каква институция?

Може да се легитимира като Съвет за защита на националната сигурност.

Граждански ли да бъде този съвет?

Не, той трябва да бъде в рамките на изпълнителната власт, защото в момента нашето законодателство се прави на парче в областта на националната сигурност.

И той да бъде председател на този съвет?

Тази концепция, за която толкова време се говори, я няма. Стратегията, която беше представена от Цветанов и Борисов, за приемане в парламента, има я вече и на хартиен носител, е под всякаква критика. Тези хора не могат да разберат нещо елементарно.
Тези хора, понеже са неуки, необразовани, не могат да разберат, че първо трябва да се построи концепция за национална сигурност въз основа на тази концепция да има стратегии по направления в рамките на общоевропейската и националната сигурност.

Формулирайте длъжността на Алексей Петров в изпълнителната власт. Алексей Петров става какъв? Как го виждате? Като ръководител на такъв комитет или?

Аз смятам, че той би могъл да оглави един съвет за защита на националната сигурност, който да бъде в рамките на Министерския съвет и там експерти от висок калибър, хора, които работят в сегашната система за национална сигурност, да формират един солиден екип, защото пред България има много предизвикателства в тази област.

Разбрах Ви. Това значи ли, че ако Алексей Петров се кандидатира за президент, Вие няма да го подкрепите, защото мястото му според Вас е в изпълнителната власт?

Не е ставало дума за подобно нещо. РЗС е суверенна партия, Вие ще се убедите в това. Както Бойко Борисов, така и Алексей Петров не могат да избират кандидата за президент на РЗС. Нашата голяма, важна цел е да доведем мисията до успешен край за нова конституция. Ние считаме, че без нова конституция България е обречена да тъне в блатото на мизерията и на политическата пошлост, на която сме свидетели всеки ден.

Ще има президентски избори, факт, не можем да го отричаме. Питам Ви ще подкрепите ли Алексей Петров, ако реши да се кандидатира за президент?

До президентските избори ще изтече много вода, ще се случат много събития и на 18 септември РЗС ще направи своя конгрес в Зала 1 на НДК и там 5000 делегати ще изберат кандидат-президентския тандем, ще изберат и нашите кандидати за кмет на областни градове и предполагам ще се наложи да изберат водачите на листи за парламентарни избори.

Ще стане ли Алексей Петров член на РЗС? Да или не?

Всичко е възможно.

По-скоро да или по-скоро не?

Хайде да не си играем на по-скоро топло или по-скоро студено.

Не е ли време за конкретика?

Не, защото РЗС има своя политическа визия и тя е конкретна и ясна. Нека да оставим Алексей Петров сам да говори за себе си.

Вие искате ли той да стане член на РЗС? Нали е добър в екипния принцип, в националната сигурност като експерт? Защо да не стане член?

Тези, които искам да станат членове, те стават. Вижте новото ръководство на РЗС как изглежда, погледнете техните биографии, вижте биографията на професор Огнян Колев и тогава ми задавайте подобни провокативни въпроси.

Господин Янев, нали видяхте, че „Нова сила" имаше конгрес в събота, това е партията, която подкрепя Алексей Петров за президент, да не Ви го отмъкне?

Той е самостоятелен човек, сам може да избира. Това, което мога да кажа, е , че прави чест на всяка малка или голяма партия в България, която има силата да се опълчи срещу този милиционерско-мутренски режим.

Конкуренция ли сте с „Нова сила" за Алексей Петров?

Алексей Петров добре познава теоретично и практически теорията за формирането на експертните екипи. И ако той си позволи да бъде индивидуален играч, ще сгреши. Затова не вярвам да предприеме подобен ход. Считам, че ако той реално застане на политическата сцена, трябва да го направи с много солиден екип. В България без РЗС оттук нататък значими политически ходове много малко хора ще могат да правят.

Аз виждам, че Вие това ми го казвате сериозно, а от ГЕРБ дават заявка, че не Ви приемат много на сериозно, РЗС като че ли започна да се разпада...

Това е нещо, което се изприказва на стотици страници и не искам да го коментирам, защото в него няма рационално зърно. По-стабилни сме от всякога и тази сутрин (7 февруари - бел. ред.)шефката на пресцентъра ми каза, че от Национална координация е разбрала, че от сутринта до момента са постъпили 45 нови заявления. Това ми дава абсолютни гаранции, че тези хора осъзнават какво се случва в България и че има една единствена опозиционна партия и тя се нарича РЗС.

Да не са като онези подписи, които са за новата конституция? Нали в момента тече прокурорска проверка, че е имало фалшиви подписи, на мъртви хора, на някакъв човек в затвора?

Тези хора, които са дръзнали да нарушават закона и да използват ДАНС като институция, която е неполитическа и няма никакво право да се занимава с каквато и да било политическа репресия или дейност, ще понесат своята отговорност. Партията ще пусне официално прессъобщение с информация какво се е случвало в ДАНС с цел нашата подписка да бъде компрометирана.

Какво, кажете сега, загатнете малко.

Аз разбирам, че страхът е много голям, защото въпросът, надявам се не сте забравили, е „Искате ли да бъде разпуснато 41-вото Народно събрание с цел свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция".

Какво се е случило в ДАНС?

Моля Ви, понеже сте авторитетна медия, която дава позиции на едната и другата страна, да поканите авторитетния шеф на Сова харис Васил Тончев, който твърди, че в представително проучване 720 000 са потвърдили, че са подписали подписката на РЗС.

Трябва да направим Сова Харис срещу ДАНС примерно, да кажат тяхната версия. Но Вие ще бъдете по-убедителен, ако ми кажете това, което ще изнесете. Какво се е случило в ДАНС със Вашата подписка?

Без да назовавам на този етап конкретни имена, двама човека, високопоставени агенти от ДАНС* са били натоварени от ръководството да използват данни от масиви, с които няма как нормални хора да разполагат, предимно от ГРАО, частни корпорации, банки, застрахователни дружества, и тези масиви да доказват, че данните са фалшиви. Ние разбираме, че това нещо се е готвило седмици наред преди да внесем подписката в Народното събрание. Неслучайно, тогава, когато я внесохме, ние направихме изявление, че ще се организира страхотна провокация срещу подписката. Тогава от ГЕРБ отрекоха, но всъщност те са се готвили много сериозно за тази провокация и са ангажирани служители на ДАНС в регионалните структури - от Бургас, където шеф е много близък приятел от морското училище на Цветлин Йовчев, хора от Варна, Видин, Враца.

Вие казахте, че контактувате и ще продължавате да контактувате с бивши и настоящи агенти от ДАНС. От тях ли е тази информация?

Обажда се шефът на ДАНС във Враца на шефката на нашия пресцентър и пита „Може ли да ми дадете телефона на Вашия регионален координатор във Враца, имали сте някакъв Иво?" И тя казала „Вие сериозно ли ме питате? Тогава ще Ви дам номера на шефа на правния отдел, за да Ви информира той".

Господин Янев, вярвате ли, че шефът на ДАНС ще звъни на пресцентъра, а няма да си намери телефона на координатора във Враца?

Толкова им е потенциалът на тези хора, че не може да намери телефона на координатора на легитимна парламентарна партия. Този разговор е проведен и това може да се докаже.

Поздрави ли Ви Алексей Петров, че Ви подкрепиха и оставате лидер на РЗС?

С него провеждам от време на време рутинни разговори, за които предполагам, че ДАНС знае, тъй като те подслушват незаконно моя телефон, също така незаконно и телефона на Петров.

Кога за последен път се чухте и кога за последен път се видяхте с него?

За последен път се видяхме преди няколко дни, а се чухме преди два дни.

Значи не Ви е казал „Честито". В неделя Ви подкрепиха. В какви отношения сте с Алексей Петров?

С него сме в коректни работни отношения и никога между нас не е имало никакъв конфликт.

Ще може ли РЗС да излезе от този образ на флашките и накъде?

РЗС на конгреса ще представи цялостна доктрина за бъдещето на България до 2020 година, доктрина, която по категоричен начин със срокове показва различен тип политики в съответните области на държавно управление, които не са прилагани умишлено или заради безхаберие през тези 20 години. Ако искате да коментираме само няколко от основните сектори в държавата, за да видите колко възможности има и нищо не се прави от страна на управляващите.

Кои са най-критичните сектори? Само да ги изброим, защото няма да имаме време да коментираме политиките във всеки един от тях, пък и е още рано за предизборна кампания. Или започна според Вас?

Не е така. Предизборната кампания не се води само в последния момент в 12 без 5. Затова определени избиратели биват заблуждавани по време на кампания, когато се обещаят 800 дни, несимволично увеличение на доходите или борба с корупцията и организираната престъпност, както последно обещаха Борисов и Цветанов, а вместо това не пипнаха нито един олигарх, контрабандата се вихри със страшна сила, правят се магистрали без нито един разследващ журналист да е проверил кой печели обществените поръчки и кой е подизпълнител на тези основни изпълнители.

Кажете ми господин Янев, как ще излезете от образа на флашките. Не смятате ли, че сте вече компрометиран политик с компрометирана партия?

Иска им се на нашите опоненти от ГЕРБ, но няма да им мине номерът, защото РЗС има изключително солиден експертен потенциал. Ние ще бъдем първата политическа партия, която ще предложи правителство в сянка със структура и програма за управление, която е изключително сериозна, консервативна със заложени конкретни стратегически ходове по отрасли и по сектори.

Не смятате, че сте компрометиран политик, да или не?

Компрометирането на политиците се оценява само и единствено от българските избиратели. Ние сме единствените, които за втори път по време на мандата, имат силата да слязат долу при хората, да го гледат в очите, да се движат без бодигардове и да чувстват одобрение или неодобрение.

Не се ли чувствате употребен?

Никой не може да ме употреби. Няма фактор в държавата, който може да държи по някакъв начин мен или РЗС. Ако усетя подобно нещо, първо Вие ще разберете.

Не се чувствате употребен?

Няма как да съм употребен, защото това е моят характер още от студентските години.

Бяхте на ръба, казахте „Идват ми в повече някои неща" Дори се разплакахте. Защо плачат политиците?

Това е малко хиперболизирано. Всеки може да има насълзени очи, тогава когато става въпрос за най-близките му хора и за системен натиск. Мога да Ви задам и на Вас подобни въпроси. И Вие някога като журналист сигурно сте се чувствала обидена, неоценена...

Кажете на Вас какво Ви дойде в повече? Кое Ви обиди? Бяхте на ръба наистина, момчето си отива, след това се появи оставката и подкрепата, която получихте.

Не може това, което се артикулира в публичното пространство, да бъде умишлено насочено само към тези, които показват корупцията, тези, които доказват с документи, имам предвид нотариални актове, всичко което сме показвали за картелирането на цели сектори, ние назовахме корупция и за председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов за корупция и за картела на Варадинов.

Предаден от свои или от чужди, как се получи? Нормално е, Вие атакувате ГЕРБ, те се защитават. Обаче и при Вас се случиха някои неща в партията.

Вие много умело ме вкарвате в едно говорене, което е сякаш по-удобно и по-интересно за Вас, но не толкова за тези, които искат да разберат една политическа партия, която прави заявка за властта, какво точно предлага.

Какво се случи от момента, в които вие казахте „Някои неща ми идват в повече" до днес. Това е голяма амплитуда в състоянията и всички си задават въпроса „Не го ли употребиха това момче?".

Никой не може да ме употреби.

Опитаха ли се да Ви употребят?

Опитаха се да ме притиснат, така че да нямам изход, но не успяха, защото партията като цяло не се поддаде нито на натиск, нито на финансиране от контрабандни пари.

Кой се опита да Ви притисне?

Групировката ГЕРБ.

От ГЕРБ се опитаха да Ви притиснат?

Да, и аз съм сигурен, че те ще продължават да го правят.

Вие страхувате ли се за живота си?

Всичко е възможно в България. Неслучайно сравних Бойко Борисов с Хашим Тачи. И аз съм убеден, че той е със същия манталитет.

Страхувате ли се от физическо отстраняване? Имате ли такава информация от агентите от ДАНС, с които контактувате?

Няма безстрашни хора. Аз съм от силен род. Не се изкушавам да разсъждавам върху материята за вечното и преходното. Но все пак имам едно наум. Никой от нас не е вечен.

Но си го мислите от време на време?

Ако го мисля, нямаше да направя този решителен дързък ход да поискам подкрепата на управителния съвет и да довърша този политически поход на РЗС към сваляне от власт на това престъпно, милиционерско, прокомунистическо правителство.

Твърдите ли, че има тиха война между Бойко Борисов и Цветан Цветанов?

Те не се карат за политики. Те не разсъждават защо дребният и средният бизнес се сриват, защо цените на стоките от първа необходимост главоломно нарастват, защо покупателната способност на населението е намаляла.

Кой ще е жертвата от тази тиха война?

Около 70 народни представители са трайно предани на Цветан Цветанов и затова той е толкова силен в спора си с Борисов. Този спор ще излезе на повърхността след няколко месеца и той ще излезе от депутатите, които симпатизират на Борисов и вече дадоха знак при едно от гласуванията. Убеден съм, че ще има и народни представители от ГЕРБ, които не са идентифицират с нито един от двата лагера, ще се дистанцират и ще напуснат ГЕРБ.

Разцепление на партията предричате на ГЕРБ. Това кога ще се случи, преди изборите ли?

Не, това ще се случи преди края на този парламентарен сезон.

Вярвате ли си, господин Янев?

Повече от всякога.

На Алексей Петров вярвате ли?

В областта, в която е експерт, му вярвам също. И то повече отколкото на тези, които в момента управляват системата за национална сигурност.

Но само в областта, в която е специалист, защото да се кандидатираш за президент, трябва да си специалист във всичко.

Той има право на реванш, защото те подходиха изключително непочтено с него. Нанесоха му серия от удари в гърба. Впрегнаха цялата машина.

Вие ще го подкрепите ли в този реванш?

Аз не вярвам, че той е реваншист, но вярвам, че иска да покаже, че България е демократична държава и не бива със силови методи да бъдат отстранявани опоненти.

В петък на редовната пресконференция на РЗС какво да очакваме? Нови записи, нови флашки?

Очаквайте нови политики от РЗС, ново становище, свързано с това как държавата да не бъде докарана до банкрут, защото действията на Борисов са може би умишлено в тази посока.

Вие искате избори три в едно. На другия ден, ако има такива избори, как изглежда страната? Кой е президент? Какво е управлението?

Предстои българският народ да направи избори и изводи дали иска старата посттоталитарна държава да продължава да работи, както е работила през целия порочен преход или иска нова конституция, нови правила, нова икономическа и социална стабилност.

Избори три в едно. Как си ги представяте?

Зависи дали те ще се проведат след свикване на Велико народно събрание или по стандартния начин. Ние искаме избори три в едно след избори за Велико народно събрание, за да се заложат новите фундаменти на държавността. Сегашната държавност трябва да бъде рестартирана и заменена с нов модел.


*От ДАНС разпространиха специално съобщение до медиите, в което отричат техни служители да са компрометирали подписката на РЗС за свикване на национален референдум. В писмото пише, че спецагенцията разглежда изявленията на РЗС като груб опит за оказване на натиск върху нея. Ръководството на ДАНС ще подкрепи всички служители на агенцията, лично засегнати от твърденията на РЗС, допълват от там.