Очакват много туристи да посетят родината на Обама
Очакват много туристи да посетят родината на Обама / снимка: БГНЕС

Родината на новия американски президент Барак Обама, Кения, посрещна с изключителна радост новината за неговата победа на изборите. Вестта зарадва и властите в африканската държава - те незабавно обявиха почивен ден във връзка с „историческото” събитие. Кенийският президент Мваи Кибаки изпрати приветствено послание до новоизбрания държавен глава на САЩ. Той обяви 6 ноември за почивен ден, за да отпразнуват хората "историческия подвиг на сенатор Обама и на Кения".

Ето какво каза за Дарик репортерът Джордж Гишурум от кенийското радио Хоуп ФМ, което проследи резултатите от изборите:

Празнувате ли в Кения по случай спечелването на изборите за президент на САЩ от Барак Обама?

Президентът Мваи Кибаки обяви, че четвъртък, 6-ти ноември, ще бъде национален празник за всички кенийци, които трябва да участват в отбелязването на събитието и да се присъединят към американците в празнуването на този исторически момент. За пръв път афроамериканец ще бъде президент, 44-ят президент на САЩ. По тази причина президентът Кибаки обяви четвъртък за национален празник. Голям брой кенийци приветстваха това решение като добро, защото Барак Обама е техен син. Все още не е решено как точно ще бъде отбелязан празникът, това, което се знае, е, че кенийците разполагат с почивен ден, за да отбележат събитието.

С какво е известен Барака Обама в Кения?

Не с много неща. Всички са много щастливи от това, че именно кенийски син застана начело на най-силната нация в света. Що се отнася до очакванията, кенийците като цяло не мислят, че Обама ще направи магия с икономиката на Кения, но са наистина много щастливи, самият факт, че корените на новия американски президент са от Кения, ги прави много щастливи. Приоритетите на САЩ ще бъдат на първо място в дневния им ред, така че не очаквам много от Обама и неговия президентски мандат. Но така или иначе по улиците вече има огромни тълпи, които празнуват избирането на Барак Обама за президент на САЩ.

Каква очаквате да е външната политика на САЩ след избирането на Барак Обама за президент?

След като Обама бе обявен за победител, кенийският президент каза, че Кения и САЩ ще продължат да поддържат здравословни отношения помежду си, каквито съществуваха и преди избирането на Обама. Сега казват също, че с избирането на Обама отношенията ще продължат да са топли и сърдечни, както винаги досега. Кенийците са изключително щастливи, но не очакват много от президентския мандат на Обама. Надяват се обаче, че докато Обама е президент на САЩ, туристическата индустрия в Кения, която е основно перо от икономиката, ще се подобри, защото се очаква много туристи да посетят Кения. Така че оптимизмът по отношение на икономиката засяга само туристическия сектор. Защото те се надяват туристите да бъдат привлечени за посетят Кения и да видят родния дом на Обама. Ние, като кенийци, чувстваме, мислим и се надяваме, че администрацията на Барак Обама ще се погрижи за развитието на туристическия сектор, който играе ключова роля в икономиките на страните. Кенийците се надяват политиката между двете държави да бъде такава, че част от проблемите в туристическия сектор да се решат от администрацията на Барак Обама.

Домът му запазен ли е в първоначалното си състояние, кой още живее там, кои от неговите роднини все още са в Кения?

Домът на неговите родители е в село на име Когело, в една от общо 8-те провинции на Кения. В момента кенийският премиер Райло Динга е от същото племе, от което е Обама. Така че Рейла и Обама споделят една и съща общност. При всички случаи очакваме Обама да посети Кения в някакъв момент. Много от неговите роднини живеят в страната. Неговата баба, Сара, все още е жива и е в Кения. Тя даде пресконференция, по време на която обяви, че ще пътува към САЩ, за инаугурацията на своя внук като президент на Кения. Освен това тук живеят и голям брой от неговите полусестри, както и негови чичовци.