Методи Филчев: Аз харесвам Азис, аз решавам какво ще танцуват децата!
Методи Филчев: Аз харесвам Азис, аз решавам какво ще танцуват децата! / снимка: 44paralel.com
Методи Филчев: Разнообразието дава стимул да привлечем децата в училище
51261
Методи Филчев: Разнообразието дава стимул да привлечем децата в училище
  • Методи Филчев: Разнообразието дава стимул да привлечем децата в училище

Клип от тържество по случай 8 март, в който се вижда как деца танцуват на песен на Азис пред родители и служители на общинската администрация във Видин е хит в интернет. Клипът потресе мнозина, а хореографът на изпълнението Методи Филчев призна пред Дарик, че танцът на децата от детска градина „Звънче” и основно училище „Софроний Врачански” е възхитил всички присъствали на събитието, сред тях и ръководството на Регионалния инспекторат по образование.

Пред Дарик Филчев мотивира решението си децата да танцуват на фона на песен на Азис с факта, че той е звезда от световна величина и няма нищо скандално в имиджа му. Децата го харесват, а аз решавам на какви танци ще танцуват те, категоричен беше още хореографът. Методи Филчев пред Дарик:


Днес станах толкова популярен, че думи нямам. Тихо деца! (бел. ред. обръща се към някого около него)

Вие като хореограф на тези деца защо избрахте песен на Азис и това не смути ли родителите?

Кои родители?

Родителите на децата.

Аз говоря нормално български език. Няма да се съобразявам с някаква група, която иска да създаде етническо напрежение. Нека четат стратегиите на Националния съвет, запишете ме и ме пуснете, изискванията на Европейския съюз - интеграцията на малцинствата става чрез образование, култура. От 550 деца в училище присъстват 520, от които 150 децата танцуват това, което харесват. По-добре ли е да ги оставя да се занимават с проституция и наркомани. Това има харесва, аз съм режисьор, аз решавам. Когато балет „Арабеск” игра в „Шоуто на Слави” на тази музика, защо не се вдигна такъв скандал. А тогава, когато го играят ромските деца, се вдига скандал. Аз не виждам какъв е… скандала.

Не става въпрос за етническо напрежение.

А за какво става дума? Цялата махала се е надигнала и утре ще има стачка пред общината. Никой не може да определи българските граждани ромски деца кой да играят. Тогава, когато аз ги изкарам вътре да танцуват и да учат, никой не каза една благодарна дума. А това, че са играли Азис… Азис е световно известен, който представлява България. Утре като направя на Софи Маринова, която ще представлява България в Баку, и това ли ще ме обвинят.

Тук не става въпрос, че певецът е от ромски произход, а по-скоро за скандалния имидж, който налага.

Не е вярно. Отворете Facebook, където пише как може да играят децата на песента на този циганин.

Не ви търся да кажем дали е циганин или не…

Така пише във Facebook, не те лъжа, моето момиче. Някаква смотанячка пише „как можаха да играят на песента на тоя мангал циганин”. Отворете и го проверете, ако не ми вярвате.

Нека се върнем на елемента Азис като скандална личност в шоубизнеса и децата, които танцуват на неговите песни. В момента не коментираме дали е от ромски произход.

Защо трябва да е скандална личност. Това е неговото хоби, той по този начин печели световна класи и изяви. Това му е подхода. Дали е обратен или не е обратен, човекът така подхожда. Неговите песни се харесват прекалено много от всички българи, включително и от ансамбъл „Елит”, който играе модерни танци и затова я правим. Това е. Харесва ми на мен, харесва им на децата. Постановката е уникална, спечелила в Бургас първо място специална награда на журито от професори и доценти. И никой не е казал, че Азис бил скандална личност.

Вие лично харесвате Азис, така ли?

Аз лично… ако ме питате в интернет, там пише моята информация. Аз съм завършил хореография и харесвам българските народни танци. Но разнообразието дава един стимул да можем да привлечем тези деца да присъстват в училище и паралелно с това децата да танцуват това, което им харесва. На 8 март сме играли пред общината, пред инспектората, които бяха във възторг от тези деца и ги наградиха с лакомства и им благодариха като уникално облечени. Какъв е скандалът, че е на музиката на Азис?

Децата, които играят при вас, на каква възраст са?

Почват от 18 години и слизат на 12-15 години.

Смятате ли, че едно дете на 12 години е достатъчно голямо за да слуша понякога наистина скандалните текстове на Азис?

Кое е скандално, защо продължавате. Обяснете ми тази песен скандална ли е според вас?

Мога да ви цитирам текстове от песни на Азис, които наистина са скандални.

Кои? Цитирайте ми.

Текстът на една песен, който гласи „напипай го, в ръцете твои нека то да си играе” не ви ли звучи скандално?

А защо само Азис го пее, а не вземете Устата, който по същия начин… (бел ред. не се разбира). Защо не вземете фолкпевиците? Вие сте много интелигентна жена и мисля, че е разумно да подчертаете мнението, че е искането на децата. Българската чалга музика, която се импровизира. Вземете Нешка Робева. На български народни танци прави дискобалет, на балет прави народни танци. Аз по този начин... Аз с нея сме много на „ти” с професор Иван Тодоров, които ни е учил. Знаете ли, правите ме прекалено много известен. А не е моят стил. Така съм го решил, така го приемат децата. Сега съм направил постановка на новата песен на Софи, направил съм... (бел.ред. не се разбира). Утре ще ме обвините защо влагам влашка музика. В петък ще има концерт и ще го играя пак с тези танци.