Какво трябва да се промени в “Кремиковци” заради екологията?
Какво трябва да се промени в “Кремиковци” заради екологията? / netinfo

Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите в „Седмицата” на Дарик.

Може ли да формулирате ясно какво точно и в какви срокове трябва да се направи в “Кремиковци” заради екологията?

Трудно е в момента да се изброят всички мерки, които дружеството трябва да предприеме, за да приведе в съответствие дейността си с изискванията за опазване на околната среда. Програмата е ясна на дружеството, тя е представена и в Министерството на околната среда и водите във връзка с издаване на комплексно разрешително. Това, което е представено, това трябва да изпълнява дружеството.

Какъв е размерът на парите, които трябва да се дадат за екология? Има различни цифри в пресата.

Размерът, специално за мерките, които могат да бъдат определени като насочени за екологични цели, е от порядъка на около 180 милиона щатски долара, ако не греша цифрата. Но общата програма, доколкото си спомням, е над 300 милиона за модернизация на предприятието.

В какъв срок вашето министерство, министърът на околната среда, трябва да вземе решение дали да се издаде комплексно екологично разрешително и след кой момент всъщност, ако няма такова разрешително, “Кремиковци” трябва да спре?

Да, този въпрос е поставян многократно и ние винаги сме заявявали, че максималният срок, който може да бъде приложен в случая, това е осем месеца след приключване на обществения достъп до заявлението за комплексно разрешително. Ако приемем, че тези осем месеца ще започнат да текат от 23 февруари този месец, това означава, че крайният срок за издаване на комплексно разрешително е 23 октомври. Това обаче не означава, че не може да бъде издадено комплексно разрешително и преди този краен срок.

Стига да са спазени изисквания, които обаче казвате струват 180 милиона долара?

По памет, мога и да ви заблудя в момента.

А технологично възможно ли е до октомври да бъде извършена тази инвестиция, ако парите ги има, със закупуване на необходимото оборудване, неговото монтиране и влизане в експлоатация?

Трудно ми е да ви отговоря, тъй като не съм много наясно с технологичните процеси, но това е законовият срок и той трябва да бъде спазен.

Добре, но ако се окаже, че заради закъснението на Митал, просто чисто физически няма как да се свърши всичката работа по екологията, може ли да се окаже, че октомври, независимо че се въвеждат в експлоатация системите, които изисква околната среда, “Кремиковци” ще бъде затворен?

Това е краен вариант и аз се надявам да не се стига до него. Възможно е да се приложат част от мерките, а за други просто да се спрат определени инсталации, докато бъдат модернизирани и приведени в съответствие.

Но при всяко положение октомври трябва да спира всичко, което не отговаря на екологичните изисквания?

При всяко положение най-крайният срок е октомври месец, когато ние или ще издадем комплексно разрешително и всичко, което не съответства на издаденото комплексно разрешително, ще трябва да бъде временно спряно, или няма да издадем комплексно разрешително и тогава просто това ще е най-лошият вариант за дружеството и ще се пристъпи към по-сериозни санкции към дружеството и евентуално неговото спиране като цялостна производствена мощност до привеждането му в съответствие.

Как изглежда самото спиране после, след липсата на такова разрешително? Става ясно, че на 23 октомври, ли казахте, няма разрешително. След това има ли срокове, в които се извеждат от експлоатация инсталациите, как е уредено това?

Разбира се, то това не може да стане за ден или два. Но аз ще се ползвам от думите на един от преждеговорящите – нека да не разсъждаваме върху песимистични варианти, а да се концентрираме към позитивни възможности.

Ще се увеличава ли ежемесечната санкция, която “Кремиковци” плаща за замърсяване?

Ако не ме лъже паметта, по отношение на компонент “въздух” е около 107 хиляди на месец, а по отношение на компонент “води” е около 24 хиляди. Съобразно последните контролни измервания, които нашите контролни органи са правили, са отчетени завишени стойности и има предложение за увеличение на тези санкции от порядъка на 25-30%.

Тоест 130 хиляди, ако се увеличава с...

Да, примерно, примерно.

... с 1/3, с още 40 хиляди ще се увеличи грубо.

Да.

Тоест ще стане около 170 хиляди месечната санкция?

Месечна санкция, това е месечният израз...

На колко време се променят тези санкции? До октомври ще изкарат ли?

Променят се, при положение че се въведат нови очистни съоръжения и се намалят вредните емисии, които са (...) за съответния оператор.

Не, става дума за увеличение, за увеличение...

Те могат да бъдат променяни по всяко време.

Тоест възможно е вие всеки месец да взимате решения за увеличение на санкциите, с цел да принудите “Кремиковци”...

Ако се увеличава количеството на замърсяването, да.

Ясно. 23 октомври е денят Х за “Кремиковци”.

Засега това е максималният срок. Но пак повтарям, че има възможности...

А защо го смятаме от 23 февруари, господин Георгиев?

... необходимото съдействие от страна на дружеството този срок да бъде и значително съкратен.

А защо го смятаме от 23 февруари?

Защото, доколкото знам, на 23 февруари ще изтече общественият достъп до заявлението за комплексно разрешително и законът е дал осеммесечен срок за действащите инсталации като максимален срок, в който компетентният орган трябва да се произнесе.