Рената Тодорова е шампион по хвърляне на диск, участвала в редица европейски и световни състезания и игри, маникюрист и учител по физическо възпитание. Между спорта, учителската професия и правенето на красиви маникюри - как се съчетава всичко,  - разказва Тодорова в интервю за DarikNews.
 

рената тодорова


1. Последното състезание на което участва е Европейско - как самата ти оценяваш участието си?

Участвах в Европейско отборно първенство, в което България се позиционира във втора лига с още 15 страни. Целта ни беше да се качим в първа лига, но не успяхме и запазихме мястото си тук. Аз лично съм доволна от участието ми, то винаги се казва: ,,Можех още малко!“.
 

рената тодорова



И дори да бях хвърлила още малко щях да победя само още 1 участничка. Класирах се на 14 място с близък резултат до този през годината, като месец преди състезанието в нелепа случка, скъсах частично задната връзка на глезена и разместих ходилото си на 3 места. Така че, съм доволна от постигнатото, дори само от факта, че успях да се класирам за това голямо състезание.

2.Откога е влечението ти към спорта и специално към хвърлянето на диск?

Започнах да се занимавам с лека атлетика от лятото на 2007г. в моя роден град Трявна. Първите ми състезания започнаха през 2008г., основно в дисциплината тласкане на гюле. Началото на 2009г. заминах да уча в спортното училище в гр. Плевен, където 3 месеца по-късно станах шампионка на България в дисциплината тласкане на гюле. Постепенно започнах по целенасочени тренировки и в дисциплината хвърляне на диск и в един момент аз бях на най-високото стъпало на стълбичката за награждаване и в двете дисциплини.
 

рената тодорова


Години наред нямам загуба във всяка една от възрастите на състезание, в хвърлянето на диск. Започнаха редовните ми участия на Балкански първенства, където имам два пъти спечелен бронзов медал на тласкане на гюле. През 2011г. участвах на Младежки олимпийски фестивал и на двете дисциплини. От 2014г. съм във възрастовата група на жените. Нямам пропуснат Европейски отборен шампионат. Завършила съм в НСА за учител по физическо и треньор по лека атлетика. Магистратурата ми е по начална педагогика в Софийския университет.
 

рената тодорова
Личен архив


За мен най-големите първенства на които съм участвала са 2017г. – Световни студентски игри в Тайван и Европейско първенство до 23годишни в Полша. Но всяко едно състезание дори от по-малък ранг за мен е удоволствие, мотивация и щастие, че съм успяла да се класирам и да представя родината си. Имам 130 медала, няколко купи, грамоти, плакати за различни постижения, като един от тях е за „Най-млад перспективен състезател на гр. Плевен.“    
 

рената тодорова
Личен архив

3. Какво те вдъхновява при работата с деца и учителската професия 

Децата за мен са енергиен източник. Те ме изпълват с позитивизъм, щастие и изключително голяма и чиста любов.
 

рената тодорова
Личен архив


Да си учител е призвание и не всеки може да успее в тази професия. За да си добър в работата с деца в днешно време, трябва да си много търпелив, креативен и позитивен, защото малките ученици усещат и се влияят от състоянието на учителя. Има моменти, в които децата са много шумни и не ме слушат, но въпреки това пак си ги обичам. Когато дойде края на срока или на годината и видя повишението на резултатите им се чувствам много щастлива и горда със себе си, че съм успяла да подобря здравословното и физическото им състояние. Също в учителската професия, от моя гледна точка, няма нищо по приятно и разтапящо от думите: „Госпожо, много Ви обичам!“

4. Ти се занимаваш и с нещо коренно различно - правенето на маникюри. Как съчетаваш трите неща? 

Преди почти 2 години установих, че намерих хобито, което ме успокоява. На шега започнах да се занимавам с маникюри, първо само на себе си, после на 2-3 приятелки и постепенно до започването ми на работа в салон за красота.
 

рената тодорова
Личен архив


В този момент аз открих моето развлекателно и доходоносно хоби. Има дни в които излизам в 7:00ч. и се прибирам след 21:00ч., но успявам да бъда в училище, след това в залата да тренирам и накрая да направя красива някоя клиентка. Трудно е, но се опитвам все още да успявам да съчетавам всичко. Този успех също го дължа на подкрепата на моето семейство, на треньорката ми, на съпруга ми и на всички близки и приятели до мен. 

5. Кой е успехът, който най-много искаш да постигнеш в спортната сфера

Искам да съм здрава, за да успея да продължа с тренировките и състезанията ми. Ще се радвам за всяко едно участие в състезание –Национално, Балканско, Европейско първенство, а защо не и Световно?