Христов: Не съм нарушавал правилата за взимане на тъкани
Христов: Не съм нарушавал правилата за взимане на тъкани / снимкa: Sofia Photo Agency

Директорът на Катедрата по съдебна медицина към Александровска болница доцент Станислав Христо гостува в „Дарик кафе”. Той бе задържан по подозрения, че е взимал тъкани от хора, станали жертви на тежки престъпления, с което е вероятно да е заличавал веществени доказателства. В понеделник Софийски градски съд наложи по-лека мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 2000 лв. на Христов. Неговите обяснения за обвиненията на прокуратурата и коментари за грешки в експертизите по случаите със сестрите Белнейски и Ангел Димитров-Чората, ще разберете от интервюто с доцент Христов.

Доцент Христов, налагало ли ви се е вие и вашият екип да нарушавате правилата за взимане на тъкани. Всъщност това беше последното обвинение срещу вас?

Вие казахте правилната дума, не се касае за органи, а се касае за тъкани. Нито аз, нито член от моя екип, нито членове на екипи в цялата страна са нарушавали този закон.

Да, но според прокуратурата липсват разрешения за експлоатиране на органи?

Ако се върнем малко назад в историята, вие ще видите, че законът, които влезе в сила от 2004 г., и законът, който влезе в сила от 2007 г., казва „след разрешение на съдебно-медицинския съвет”. В наредбите липсва каквато и да е форма, официално потвърдена, за вписване на разрешението на съдебно-медицинския експерт. Въпреки липсата на такава законова уредба, която бих коментирал като пропуск в системата в съставянето и на законите, и наредбите, ние сме предприели съответни действия, като в донорската документация е обявена графа за вписване на това разрешение от съдебен лекар. Независимо от това вписване бих искал да подчертая, че разрешението и въобще една преценка за бъдеща конституционна процедура се е взимала от комисия от съдебни лекари, които проследяват целия случай, т.е. от огледа на местопроизшествието с оперативно-следствената група, събиране на всички доказателства, които е възможно да бъдат събрани на даден етап, оперативни данни, разговор с близките, повторен оглед на трупа, оглед на дрехите и след взимане на съответните серологични изследвания. Само тогава вече се обаждаме в Изпълнителната агенция по трансплантация. Оттам ни съобщават дали имат приживе изявено съгласие или несъгласие, след което може да се издирват близките. Имайте предвид, че винаги въпреки законовата уредба, разрешение се взима от близките.

Във всеки случай ли се взима разрешение?

Да, във всеки случай се разговаря с близките и се взима техният подпис.

Вие взимал ли сте тъкани, преди да бъде направена аутопсията на даден труп?

Точно това беше един от повдигнатите въпроси. Аутопсията по никакъв начин не променя тъканите, както и обратното – взимането на тъканите не влияе на аутопсията. Т.е. в конкретния случай преценката е на съдебно-медицинския експерт, а при нас това се решава от съдебно-медицинския екип и държа да подчертая това, което се изкривява в медиите, както е изкривено и в голяма степен в обвинителния акт, който е предявен от прокуратурата е визирано тази поредност. Това в никакъв случай не е заложено в закона и това го установи императивно Софийски градски съд. Разбирате ли парадокса? Значи вменява ми се нещо, което не е вписано в закона.

Вие сте категоричен, че експлантацията не би могла да навреди на аутопсията?

В никакъв случай. Самите експлоатационни процедури са част от аутопсионните процедури. Това са обикновени разрези, които се правят и при аутопсия. А от къде ще започне аутопсията – това преценява съдебният лекар.

Вие знаете ли за случай някой да е поемал погребението на починалите, за да се съгласят близките да се експлантират тъкани?

Не, такива случаи не са ми известни. Бих желал да подчертая - тъй като в медиите се афишират различни данни – средствата, които се отпускат към донора, включват съответните репродуктивни процедури. Какво означава това: възстановяване на тялото на донора за неговото достойно изпращане. В никакъв случай не може да се говори за възмездна сделка. Такива суми въобще не минават през ръцете на близките. Средства се превеждат по банкова сметка на погребалната агенция, която близките са си избрали, за което те подписват съответна декларация. Пари на ръка в тази програма просто е смешно да се афишира, че могат да бъдат придвижвани по този начин.

В предишни ваши интервюта казахте имена – на Стоян Стоев, ваш бивш колега, казахте че хората, които стоят зад вашите обвинения, са експертите, които са допуснали грешки при експертизите на сестрите Белнейски и Ангел Димитров- Чората.

Да, това го казах.

За какви грешки става въпрос?

Ние в даден момент сигурно ще направим искане за отвод тогава по съответно процесуален ред, доказателствата, които биха довели до едно по-обстойно обсъждане на член 148 от НПК, въз основа на който се възлага съответна експертиза на съответни вещи лица. Имайте предвид, че нито едно от вещите лица не е участвало в цялата експлантационна процедура .

Имате ли доказателства, че тези три лица са направили грешки при тези два случая?

Да, имаме доказателства и ще ги представим в съответния момент. Трябва да се докаже и това се доказва от съответния дознател, че експертите, които са избрани, са непредубедени и нямат възможност да бъдат предубедени, когато им се възлага дадена експертиза.

Т.е. вашите доказателства са, че експертите, работили по случая със сестрите Белнейски и Чората, са били предубедени. Правилно ли ви разбирам?

Не само там са грешките, има и други случаи, които ще бъдат представени по съответния ред и със съответни доказателства. Аз лично съм участвал в доста експертизи, които са не само лични мои, а те са тройни, петорни експертизи, които са доказвали техни пропуски.

Тези грешки, за които говорите, според вас, попречили ли са за откриването на убиеца на сестрите Белнейски?

Аз мисля, че министърът на вътрешните работи излезе с една обстойна статия, в която бяха казани и намекнати основни причини, които са довели до сериозно затруднение в оперативно-следствената работа и съответно невъзможност да бъдат изведени резултати, които да дадат основание за по-конкретни оперативно-издирвателни доказателствени действия.

Кои са тези експерти, ще ни кажете ли?

Не, те са в материалите по дознанието, както винаги сме отговаряли и когато му дойде времето.