/ БТА
Избирателната активност на изборите за Европарламент в Португалия към 12 часа беше 14,48%, съобщават местни медии.
Това е повишение спрямо активността по същото време на деня на предишните избори за Европарламент през 2019 г.

Генералният секретар на Социалистическата партия Педро Нуно Сантош призова всички португалци да гласуват на днешните европейски избори. "Денят на изборите винаги е празничен ден за нашата демокрация и трябва да участваме, за да запазим това, което беше нашето голямо постижение - правото да гласуваме, да избираме кой да ни представлява", заяви той пред медиите в Лисабон, след като подаде собствения си глас.

Той беше придружаван от семейството си, както и на националните избори през март, добавя в. "Жорнал де нотисиаш".

Българите във Финландия могат да гласуват както на парламентарните, така и на европейските избори. За целта са открити три избирателни секции – в Хелзинки, в югозападния град Турку, и в Раума, разположен на западното крайбрежие на страната.

Потвърдените заявления за гласуване във Финландия за парламентарните избори са 71, а за европейските – 69, по данни на Централната избирателна комисия.

Макар и броят на българите, живеещи в скандинавската страна, да е нараснал значително, избирателната активност е около нивата, отчетени и на предишни избори, обясниха пред БТА наши сънародници в Хелзинки.

Допреди 10-15 години във финландската столица са живеели едва няколкостотин българи, докато сега те са няколко хиляди, разказа българин, живеещ от 40 години във Финландия.

Според него е важно да се гласува, както той каза, че винаги е правил, за да се подобри положението в България. "Положението в България се е променило много, но хората там не го усещат", добави той.
Друг наш сънародник, дошъл с баща си да гласува за първи път, заяви, че е дал гласът си, "за да може държавата ни да излезе от безвремието, в което влезе през последните три години, и да влезе в сухопътния Шенген и еврозоната".

Българските избирателни секции във Финландия отвориха в 07:00 часа (България и Финландия са в един часови пояс). През първите няколко часа от изборния ден в избирателната секция в Хелзинки, разположена в българското посолство, гласуваха около 10-15 човека, видя специалният пратеник на БТА.

Очаква се изборният ден да приключи в 20:00 часа.

В секцията в Хелзинки се гласува само на хартия. В изборните списъци за парламентарните избори в чужбина няма възможност за преференциален вот, за разлика от листата за евродепутати.

Според окончателните избирателни списъци в изборите за членове на Европейския парламент ще имат право да гласуват общо 6 138 050 българи, а за Народно събрание - 6 593 275.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Илиян Цвейн/БТА