Зрелостниците на матура по български език и литература

/ БГНЕС, архив
52 650 зрелостници са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, която се провежда днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
 

Те трябва да носят личната си карта и служебната бележка за допускане до изпита. Изисква се да пишат с черен химикал.
 

Матурата започва в 8:00 ч. и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности са предвидени 2 часа допълнително.
 
Матурата по български език и литература се състои от 3 модула. Времето за работа по първия от тях е 60 минути. Толкова е отредено и за втория, а третият, в който зрелостниците пишат интерпретативен текст или есе продължава 120 минути.
 
Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул, а веднъж напуснали, няма да могат да се връщат.
 
10 500 квестори ще следят за реда в изпитните зали. Те ще осигуряват и пропускателния режим на входа на училищата. За нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити е осигурено и видеонаблюдение, съобщиха от Министерството на образованието.
 
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.
 
След 16:00 ч. днес на сайта на просветното ведомство ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори.