За поредна година изтекоха отговорите на матурата по Български език и литература. Този път директно от учител по БЕЛ.

Срещу 100 лв.: Гарантирано получавате оценка много добър 5 на матурата

Разследване на NOVA доказа, че срещу 100 лева зрелостниците могат да си купят верните отговори на зрелостния изпит, както и разработен вариант на съчинение, въпреки хилядите ангажирани квестори и мерките за сигурност.

Според разследването преди матурата в сайт се появява оферта за предстоящия изпит - отговорите на 40-те въпроса на цена от 100 лева, като продавачът твърди, че схемата е използвана многократно. 

„Трябва да имаш „бръмбар“, слушалки и човек, който ще ти диктува. И също трябва да ми изпратиш номера на човека, който ще ти диктува, за да мога да му пращам отговорите по Viber или WhatsApp", посочва продавачът.

Той обещава, че отговорите идват директно от учителка по български, но с умишлено допуснати греши в тях. В разследването се посочва, че учителката „избива тези пари повече от двойно и тройно”.

В хода на журналистическото разследване е установено, че изпращането на отговорите започва около 30 минути след началото на зрелостния изпит.

Часове след края на зрелостния изпит, от МОН излязоха с официална позиция по повод изтичането на отговорите."Министерство на образованието и науката изпрати сигнали до компетентните органи", съобщиха от МОН.

МОН с коментар по повод изтичането на отговорите от матурата по БЕЛ

От министерството посочват, че за да няма злоупотреби, изпитът е разделен на 3 модула, които се изпращат по различно време в училищата. В случаите, когато частта от модула е с продължителност 60 или 90 минути, зрелостникът не може да излиза от изпитната зала и да се връща в нея преди приключването на съответната част.

„Ако зрелостник преписва или изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им, се отстранява от изпитната зала и работата му се анулира”, посочват от МОН.

В петък зрелостниците разсъждаваха по стихотворението "Посвещение" на Петя Дубарова, като темата е "Пътят на посвещаването в любовта", а есето е формулирано като "Живот в мрежата".  

Припомняме, че 47 654 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит. ДЗИ е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул, както и разумни улеснения. Има и видеонаблюдение в реално време.