Жената на загиналия пилот на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев разказа пред NOVA нейната версия за трагедията. Инцидентът с падането на военния самолет стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично - при издирването се установи, че майор Валентин Терзиев е загинал. След това това започна активно издирване на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29, което продължава и до днес.

Докъде стигна издирването на „черната кутия“ на падналия МиГ-29 

Информацията, която Димитрина Попова е успяла да разбере през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели. Тя разговаряла с тях в началото. Впоследствие, обаче, информацията станала все по-малко.

Въпросите, които Димитрина Попова постави с разказа си, са много и са сериозни – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 ч. трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00 ч., и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, спомня си Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, разказа жената на загиналия пилот.

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по ниско. Информацията отначало е изтекла от „Граф Игнатиево”. В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака”. Последните му думи – да. Със спокоен глас и след това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочи тя.

Експерт: Времето на българските пилоти във въздуха е „престъпно малко”

Димитрина не изключи възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка", разказа още Попова.

Панайотов: Има надежда да бъде открита „черната кутия“ на падналия МиГ-29

Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.

Съпругата на загиналия пилот към колегите му: Не спирайте да летите, макар и на счупени самолети