След прекъсване на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошо време, продължава събирането на информация и анализирането й, съобщиха от пресслужбата на военния флот във Варна. Основната цел е да бъде прецизиран районът на катастрофата. Метеорологичната прогноза е благоприятна и операцията се очаква да бъде подновена още от ранните часове, допълниха от ВМС. 

В нея ще участват минният ловец "Цибър" и екип и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД. Два катера на флота ще бъдат в готовност да се включат при необходимост. Ще бъде изследван район с площ 3,5 квадратни километра, за който анализите показват, че има голяма вероятност да е мястото на катастрофата. Основната цел е да бъдат открити части от самолета, което пък ще послужи за откриването на черната му кутия.

В тази връзка командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се очаква да даде пресконференция с актуална информациясъобщиха от Министерството на отбраната. Пресконференцията ще се състои от 14.00 ч. в Щаба на Военноморските сили.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла, издирват пилота

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично. При издирването се установи, че майор Валентин Терзиев е загинал.

Работи се по всички възможни версии за инцидента с падналия самолет край Шабла

След това това продължиха действията по издирването на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29. Освен корабите от Военноморските сили (ВМС), в издирвателната операция участваха с оборудване и екипи на Института по океанология към БАН, както и специализирани фирми. 

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати се оказа, че те не са части от самолет.

Лошото време спря търсенето на „черната кутия“ от падналия МиГ-29 край Шабла

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и последващо класифициране на откритите контакти от малките плавателни съдове в района на операция, в неделя обследването се извършваше само от минен ловец Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето, беше взето решение за временно прекъсване на изпълнението на задачата.

Предстои да стане ясно докъде е стигнала операцията по издирването и има ли нова информация.