Военният пилот майор Валентин Терзиев, който се издирва във водите на Черно море след катастрофа с управлявания от него изтребител МиГ-29, е отличен професионалист, добре подготвен и с право на инструктор, категорични са неговите колеги.

Всички единодушно потвърждават, че по време на службата му във ВВС не е имало никакви забележки към работата му и изпълнението на поставените му задачи.

Военен самолет на ВВС падна край Шабла, издирват пилота

Майор Терзиев е на 47 години и е на военна служба от август 1998 година, завършил е ВВУ "Г.С.Раковски" със специалност летец-пилот във ВВС.

Притежава класна специалност "Летец първи клас" и "Първи клас военен пилот" потвърден през 2020 година.

Янев за инцидента край Шабла: Надеждите за намирането на нашия пилот не са големи

Целият му стаж е в Трета изтребителна авиобаза - Граф Игнатиево, като последно заема длъжността началник щаб на ескадрила. Награждаван е многократно от Министъра на отбраната, Началника на отбраната, командира на ВВС и командира на Авиобазата с предметни награди и грамоти. Той пилотираше водещият самолет МиГ-29 в групата, която летя по време на военния парад на 6 май тази година.

Майор Терзиев е летял на L-39, МиГ-21 до 2015 година, а след това на МиГ-29.

Работи се по всички възможни версии за инцидента с падналия самолет край Шабла

В най-важния ден за Българската армия – 6 май, той е избран да пилотира водещия изтребител МиГ-29 във формацията, която прелетя над столицата. С една цел:

Надявам се този полет да бъде искрицата, която ще запали в душите на по-младото поколение, пламък който да ги води. Демонстрираме способности за разчистване на въздушното пространство. Това е основната ни задача. Това е част от задачите, които изпълняваме всекидневно с нашата летателна дейност”, обясни тогава майорът.