Жак Баро: Съдебната ви система произвежда малко положителни резултати
Жак Баро: Съдебната ви система произвежда малко положителни резултати / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро, който е на посещение у нас, призова страната ни да мобилизира всичките си сили срещу организираната престъпност и корупцията.

„Съдебната ви система произвежда малко положителни резултати”, заяви заместник-председателят на ЕК на конференция в София , на която присъстват министъра на правосъдието Миглена Тачева, главният прокурор Борис Велчев и членове на ВСС.

Жак Баро бе поредния представител на на Брюксел, който констатира, че съдебните процедури у нас са тромави и че са необходими сурови присъди за корумпираните и корумпиращите. Еврокомисарят заяви, че познава хора, който искат да заложат на страната ни заради отличната геостратегическа позиция, но се колебаят заради проблемите, които имаме с корупцията. „Организираната престъпност е отрова. Тя ще пречи на България, докато не бъде изкоренена. Навсякъде по света мафията е сериозна спирачка пред икономическото и социалното развитие”, каза той.

„Не е тайна за никого, че съпротивата срещу реформите е много по-силна от мотивацията да ги осъществим”, беше отговорът на министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Според Жак Баро Европейската комисия се въздържа от задействането на предпазна клауза, тъй като смята, че подкрепата за България е по-ефективна от санкциите.

В заключение французинът подчерта, че обича България и че тук е като наш приятел.