"Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, специално в Австралия, Нова Зеландия, се отчете доста сериозен грипен сезон през нашите летни месеци, които са техните зимни месеци. Отчете се грипен сезон, който започна доста по-рано и беше доста интензивен. Сравним с грипния сезон 2017-2018 година. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен". Това съобщи д-р Валери Цеков на брифинг. 

Здравни власти брифинг
БТА

"Колко сериозен ще бъде той, ние не можем да кажем със сигурност, но това което видяхме в Южното полукълбо означава, че е много вероятно той да бъде един обичаен грипен сезон с доста висока интензивност на заболяванията", добави д-р Цеков. 

"Едни и същи хора, всяка година говорим едни и същи работи и се чудя как да поднесем информацията на населението, така че да има реален мотив. Да има решение, да, аз правя еди какво си, защото се грижа за собственото си здраве, на моите родители, на моето семейство", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който призова повече хора да си поставят противогрипна ваксина.

"Много често се задава въпросът кой е най-подходящия срок. Точно това е най-подходящото време от сега до края на годината и колкото по-рано, толкова по-добре, защото никой не може да бъде 100% сигурен кога ще дойде грипната вълна", съобщи Кунчев. 

Снабдяват личните лекари с противогрипни ваксини

"За момента ситуацията е спокойна, както в България, така и на Балканите, така и в Европа. Това, което предстои да се случи, обикновено ноември започваме да хващаме отделни случаи. Декември бройката се увеличава, за да достигне пика в края на януари или февруари. Най-вероятно ще се случи така и тази година, поради, което е най-подходящо да се имунизираме октомври, ноември, айде с някакво закъснение декември. Най-добре до Коледа всичко да е приключило. Тъй като и нашият организъм има нужда от 3-4 седмици да изработи пълен имунитет. Ние не сме защитени на другия ден след ваксинирането. Това важи за всички ваксини", каза Кунчев.  

По думите му 190 000 дози противогрипни ваксини ще са осигурени по националната програма при хората над 65 г., които са безплатни.

Здравни власти брифинг
БТА


"Д-р Цеков много добре описа ситуацията, аз не съм склонен да правим прогнози кога ще започне, колко ще е тежка и така нататък, ще го видим. Но има две причини, които ни карат да сме особено внимателни. Като едната е това, която каза той, данните от Южното полукълбо", каза доц. Кунчев.

"Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна епидемия за последните 5-6 години. Очакваме, че вероятно така ще бъде и в Северното полукълбо. На какво се дължи това, основно на факта, че общественият имунитет спрямо грипните вируси е спаднал. Ние 2 години и половина нямахме на практика конкретна среща с грипни щамове, които и да било те, и от там имунитетът ни е значително отслабен, което предразполага за по-широко разпространение", каза още Кунчев. 

Тази година вероятно водещ ще бъде щамът Камбоджа, допълни главният държавен здравен инспектор.

"Тази година стартираме съвсем навреме, още не сме средата на октомври, а ваксините са вече при общопрактикуващите. Те ще имат достатъчно време да ги направят. Нещо повече, имаме готовност, ако има голям интерес, и за допълнителен внос на малки количества, ако това се наложи", обясни Кунчев. 

Противогрипните ваксини: Налични ли са и колко струват

"Националната референтна лабораторя следи циркулацията на най-често срещаните респираторни вируси. Осем респираторни вируси се изследват рутинно. Засега имаме данни за циркулация на обичайните сезонни вируси, риновируси, които са най-характерни през ранната есен и до късната пролет. Също така аденовируси, парагрипни вируси. Респираторен вирус много рядко сме засичали, той обикновено се появява по-късно към края на годината и циркулира успоредно с грипните вируси", обясни проф. д-р Нели Корсун. 

Тя също е категорична, че октомври месец е много подходящ за поставяне на противогрипна ваксина. 

Около 8 400 пациенти са били хоспитализирани, докато боледуват от пневмония, като голям процент от тях са с хронични заболявания, обяви зам.- председателят на УС на Български лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„Смело мога да заявя, че много от моите пациенти заявяват желание за ваксинация. Щастлив съм, че можем да направим поръчки за допълнително количество ваксини и всички пациенти да могат да се възползват от тяхното прилагане при желание”, каза д-р Брънзалов.

Здравни власти брифинг
БТА

Здравните власти се събраха за да дадат повече информация за обстановката с пандемията от COVID-19 и предстоящата грипна вълна. Участие в пресконференцията взеха главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, проф. д-р Нели Корсун, д-р Николай Брънзалов зам.-председател на УС на БЛС и д-р Валери Цеков. 

Увеличава се броя на заразените с COVID-19. Няма натиск върху болниците засега. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че на този етап затягане на мерките не се налага. Той предупреди, че има опасност от по-сериозна грипна вълна тази зима пред БНТ.

"Трудно може да се прави прогноза какъв точно ще е грипният сезон. Единственото, на което може да се базираме, е ситуацията през нашето лято в Южното полукълбо, където е зима. Това, което се случи, особено в Австралия, е най-тежката грипна епидемия за последните 5 години. Което е обяснимо, понеже 3 година хората не са се срещали с различни грипни щамове, общият имунитет на населението е по-нисък, така че може да се очаква малко по-интензивна епидемия", заяви доц. Ангел Кунчев.