С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и увеличаването на броя на заразените с различни респираторни вируси е важно да знаем, че симптомите на COVID-19 са сходни с тези на други респираторни инфекции, в т.ч. тези на настинката и на сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно изследване.

Противогрипните ваксини: Налични ли са и колко струват

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път.

НАСТИНКАТА

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др.

Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

СЕЗОНЕН ГРИП

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

COVID-19

Причинител на COVID-19 е коронавируса SARS-CoV-2.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19.

Кабинетът отпуска още 3,6 млн. лева за ваксинационната кампания срещу COVID-19

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19:

За първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

По отношение на ваксинацията срещу сезонния грип:

Гражданите, навършил 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на  Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.

Ваксините срещу COVID-19 и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край.
МЗ