Заседналите в „Духлата” са от спортен клуб „Диамант” - Карлово
Заседналите в „Духлата” са от спортен клуб „Диамант” - Карлово / БГНЕС, архив
Атанас Русев
35509
Атанас Русев
Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов
Алексей Жалов от Федерацията по спелеология
Атанас Русев
Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов
Алексей Жалов от Федерацията по спелеология
  • Атанас Русев
  • Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов
  • Алексей Жалов от Федерацията по спелеология
  • Атанас Русев
  • Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов
  • Алексей Жалов от Федерацията по спелеология

Заседналите в пещерата „Духлата" са членове на спортен клуб "Диамант" - Карлово. Това потвърди пред Дарик Андрей Христов от същия клуб.

Община Карлово съобщава имената на петима от заседналите - три деца и двама възрастни. Става въпрос за организирана експедиция, чийто ръководител е Петър Димитров - инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата - 12-годишния Емил. Друг човек от групата е Илия Драганов - инструктор по алпинизъм. Две от децата - Емил и Божидара - са ученици от СОУ "Васил Левски" - Карлово и са членове на клуб "Диамант". Другото дете е Марина от Сопот и учи в СОУ "Иван Вазов".

Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов е на мястото на инцидента. По думите му нивото на водата е започнало да спада по-бързо от очакваното:  

Според специалистите трудно може да се каже точен час. Имаше очаквания за 18 часа, първите най-добри очаквания са за 21 часа, възможен е вариант и около полунощ. А най-лошият вариант, в който със сигурност ще се е оттекла водата, е сутринта в 6 часа. Твърде разтегливо е понятието кога ще стане.

С какво може да помогнете вие?

В момента нищо. Просто исках да видя как изглеждат нещата, да се видя със спасителите. Моята помощ ще започне в момента, когато имаме картина как изглеждат хората, да видим какво трябва да се прави после. Готов съм да помогна с всичко - с автомобил, с финансова помощ, с екип, каквото и да било, което е необходимо. В момента никой нищо не знае. Единственото е да стоим и да чакаме, морално да подкрепяме родителите и когато имаме яснота, тогава вече да предприемем стъпките.

Ръководителят на спасителната операция Атанас Русев съобщи, че все още нямат връзка с пострадалите, но спасителната операция върви с бързи темпове. Той отказа да се ангажира със срокове кога ще достигнат до хората: „За момента върви оптимистично операцията. Правим всичко възможно. Нивото на водата в пещерата постепенно го сваляме надолу с това, че разкопаваме външните изходи. Нямаме връзка с пострадалите, а и няма да имаме такава до момента, в който ги намерим. Те са на далечно разстояние от нас. Непрекъснато има екипи в пещерата и се измерва нивото на водата, но все още не мога да дам прогноза кога ще достигнем до бедстващите. Заради разбиването на скалите, което е предприето, водата от пещерата излиза 10 пъти по-бързо отколкото обикновено. В операцията участват над 60 души, докараха много хубава техника. От 24 часа никой не е спал".

На въпрос дали има опасност за блокираните седем души в пещерата Русев отговори: „Предполагаме, че хората са на сигурно място, в една голяма зала в крайните части на пещерата, където е сухо, има въздух, топло е. Те самите са подготвени и можем само да се надяваме, че всичко е наред".

Ниските температури, високата влажност и стресът са факторите, които със сигурност влияят най-много на психиката на блокираните в пещера Духлата. Но дори опитни пещерняци не са застраховани от подобни инциденти. Това каза в интервю за Дарик Алексей Жалов от Федерацията по спелеология:

Колко време може да издържи човек при такива обстоятелства?

Този въпрос няма категоричен и еднозначен отговор. Ако предположим, че те са на сухо място там и не са преохладени и имат запас поне от минимална храна и средства, за да поддържат някаква телесна температура, няма проблем. Въпросът е, че има вода. Човек без храна може да се справи, но без вода трудно. Въпрос е и на психика.

Стана ясно, че те са опитни пещерняци.

Няма никаква гаранция, че ще могат да издържат на напрежението. Освен това е нещо неспецифично за хора с недостатъчна подготовка, пък дори и за такива с достатъчна. За който не се е изправял пред такава ситуация, е много сериозен стрес. Трябва да овладеят своята психическа енергия и да се издържи. Ако рухне психиката, всичко е загубено. Това се отнася за всеки. Тук откъм ресурс спасители нямаме никакви съмнения, че ще се направи каквото е необходимо, но там хората седят и чакат. Следи се нивото на водата и когато падне, вече ще се реагира незабавно. Така че, остават надеждите там всичко да е ОК и да няма някакви ексцесии. Молим се Богу хората да са издържали, да са съхранили себе си и да могат на самоход да излязат, без да имат поражения.

Четирима възрастни и три деца са в пещерата "Духлата" две денонощия след като подземните реки в нея силно повишиха нивото си. Пещерата е дълга 18 км. Разположена е на седем етажа. В нея протичат осем подземни реки и е най-сложната лабиринтна пещера у нас.