Софийският районен съд (СРС) осъди Георги Семерджиев на две години затвор, при първоначален строг режим, за използването на фалшив документ за управление на моторно превозно средство (МПС). Семерджиев ще трябва да заплати и разноските по делото на съда. 

Според съдиите по делото, чрез събраните доказателства, както и от разпитите на свидетелите се установява по безспорен начин, че на 14 февруари 2022 г. в София, Семерджиев е ползвал неистински официален документ за управление на МПС, на който е придаден вид, че е издаден от Конфедерация Швейцария

По време на заседанието защитата поиска от съда да направи запитване до Конфедерация Швейцария дали има издаван такъв документ с конкретният номер, който се разследва и на кое име е той. Адвокат Мирослав Христов каза, че самите обстоятелства по ползването на документа са изцяло неустановени, предвид факта, че на тази дата шофьорската книжка не е иззета, а само вписана във фиша от служителите на отдел „Пътна полиция“.

Прокурор Мима Куцкова уточни, че има категорични данни, че от посочената страна не е издаден такъв документ за управление на превозно средство, а съдът намери искането на защитата на неоснователно. По думите ѝ обвиненият е извършил престъплението при пряк умисъл и не са на лице смекчаващи вината обстоятелства. Прокурорът поиска лишаване от свобода около средния размер на съответна норма, а тя е 8 години.

„Каквото прецени съдът“, каза Семерджиев в последните си думи, преди обявяването на присъдата. 

Присъдата на СРС не е окончателна и подлежи на обжалване.

На два пъти съдът отложи делото на Георги Семерджиев. Причината за това стана отсъствието на адвоката му Мирослав Христов , който беше глобен с общо 1500 лв. Днес адвокат Христов представи болничен лист, с който втората му глоба от 1000 лв. беше отменена.

В момента Семерджиев е подсъдим по няколко дела. Най-тежкото обвинение е за катастрофата на бул. "Черни връх" в София през 2022 г., при която загинаха две млади жени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Саня Петкова/БТА