/ БГНЕС, архив
От 2 септември Централната избирателна комисия започва да приема документи за участие в предстоящите наесен избори за общински съветници и кметове.
 
Желаещите да се включат в местния вот на 27 октомври партии и коалиции могат да се регистрират всеки ден от 09.00 до 17.00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Княз Александър I”) , а крайният срок за това е 11 септември.

Регистрацията на партиите за местните избори започва на 2 септември
 
Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии.
 
Членовете на комисията одобриха и план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите, които ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв. От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните. За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 за обучение на членовете на избирателните комисии.

Рекордно скъпи местни избори
 
Това ще бъде първата предизборна кампания, за провеждането на която политическите сили ще могат да получават финансова помощ от юридически лица и еднолични търговци, съгласно новите правила, приети с последните промени в Закона за политическите партии.
 
От ЦИК припомнят още, че на предстоящите наесен избори действа правилото за уседналостта. Съгласното него, както избирателите, така кандидатите трябва да са живели с постоянен или настоящ адрес в съответното населено място за период не по-малък от 6 месеца преди датата на изборите.
 
По традиция, ПП ГЕРБ ще се регистрира първа, след като в продължение на повече от седмица представители на младежката структура на партията даваха денонощни дежурства пред входа на ЦИК, за да гарантират мястото на партията. Необходимите документи ще бъдат внесени в ЦИК от членове на ИК на ГЕРБ. Това ще стане точно в 9.00 часа.

ГЕРБ се регистрира в понеделник за участие в местните избори
 

Веднага след тях, в 9:30 часа, Демократична България ще внесе подписка и документи за национална регистрация на предстоящите местни избори.
БГНЕС