Започва изграждането на първата Малка къща за децата от Могилино
Започва изграждането на първата Малка къща за децата от Могилино / netinfo
Започва планираното изграждане на алтернативни услуги за децата и младежите от Могилино, съобщават от отдел Комуникации и връзки с обществеността на УНИЦЕФ.

Международната организация ще отпусне средства за ремонт на сграда в Русе, която да бъде превърната в първата Малка къща за децата от Могилино. В нея ще бъдат настанени от шест до осем деца. Допълнителни преговори се водят и с по-големите съседни общини, които да предоставят достъп до социални и здравни услуги на децата. Десет от децата ще бъдат преместени временно в дом "Надежда" в Русе, докато им бъде осигурена алтернативна грижа.

Ще продължи и индивидуалната работа с тях за подобряване на социалните им умения и подготовка за преместването им в защитените жилища. От УНИЦЕФ допълват, че всички деца и младежи от Могилино са с готови индивидуални оценки според плана на Агенцията за социално подпомагане, който включва закриване на дома и пренасочване на децата към алтернативна грижа.

През последния месец три от девойките от дома в Могилино бяха подготвени и преместени в защитено жилище, където ще могат да водят самостоятелен живот. Три деца бяха преместени в домове близо до семействата им, за да се улесни поддържането на контакти с роднините им. Плановете за грижа за тези деца предвиждат постепенно преминаване към седмична грижа и работа по реинтегриране в семейството.