Започва делото за прегазения Петьо от Панагюрище
Започва делото за прегазения Петьо от Панагюрище / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В Пазарджик гледат делото срещу Цветан Пъков, който на 14 април прегази и уби на улица в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов.

Родителите на детето заявиха пред Нова телевизия, че очакват ефективна присъда и тя да е максимална. Искат и обвинението да е за умишлено престъпление. Те отново ще влязат в съда със снимката на сина си.

Пред сградата на съда в Пазарджик се събраха хора, които подкрепят родителите на Петьо. Там дойде и майката на друго прегазено дете - Паоло. 4-годишното момченце беше прегазено в пешеходната зона в Стара Загора. Жената изрази надежда безумията по пътищата да спрат, но по думите й за това са нужни промени в закона.

Осъждан и наказван над 20 пъти прегазил детето в Панагюрище

Обвинението срещу Цветан Пъков е за непредумишлено убийство, предизвикано от нарушение на правилата на Закона за движение по пътищата.

Според обвинителния акт шофьорът-убиец е карал джипа си със 78 км/ч, при разрешени 50 км/ч и не е намалил скоростта, при необходимост и да спре, след като е имало дете на пътя. Наказанието, което може да бъде наложено на Пъков, ако бъде признат за виновен, е до 6 години лишаване от свобода.

Той бе задържан още в деня на катастрофата и оттогава не е излизал от следствения арест в Пазарджик.

Обвиняемият Цветан Пъков е осъждан през 2012 г. за опит за унищожаване на чуждо имущество и е наказван 20 пъти по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Той остава в ареста след като апелативния съд  потвърди наложената му на предишна инстанция най-тежка мярка за неотклонение.

Стотици хора поискаха справедлива присъда за Пъков и убийците на пътя по време на мирен протест през април в Пловдив.