Започва дело срещу бивш главен архитект, ощетил община Разград с над 300 000 лв.
Започва дело срещу бивш главен архитект, ощетил община Разград с над 300 000 лв. / DarikNews.bg, Радка Минчева
Започва дело срещу бивш главен архитект, ощетил община Разград с над 300 000 лв.
32650
Започва дело срещу бивш главен архитект, ощетил община Разград с над 300 000 лв.
  • Започва дело срещу бивш главен архитект, ощетил община Разград с над 300 000 лв.

Дело за престъпление по служба започва срещу бившия главен архитект на община Разград Петър Сергев. Според обвинителния акт той е нанесъл щети на хазната в размер на над 300 000 лв. 14 свидетели и 5 вещи лица са призовани по процеса. Между 1 и 8 години затвор е наказанието за подобно престъпление.

Петър Сергев и в момента е служител на община Разград, работи като директор на дирекция "ТСУ и общинска собственост". Обвинението срещу него е свързано с общински терен, върху който между 2005 и 2007 г. Сергев е разрешил да бъде построена търговска сграда с по-голяма площ от предвиденото - обяснява прокурорът по делото Милена Пенчикова: „Повече от двойно от първоначално определеното, като договорът за отстъпеното право за строеж, касае 1250 кв. м разгърната застроена площ. Това е отстъпено от общината на инвеститора. В последствие още с проектната документация, дори с идейния проект на главния архитект са били представени документи, от които е било видно, че се касае за 3500 кв.м застроена площ. Въпреки това той е одобрил тези книжа, издал е разрешението за строеж. Във последствие е разрешил правото на пристрояване в същия този обект, без да е заплатено и разрешено това право. И в последствие съответно е издал удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа".

Щетите от неплатеното право на строеж за община Разград са 342 683,18 лв. Представител на инвеститора - кубратската фирма "Кимтекс инвест"ООД - е призован като свидетел по делото. Макар да се счита, че получил облага от действията на бившия главен архитект, предприемачът не носи наказателна отговорност, тъй като никъде в документите не е заблудил общинския служител.

Милена Пенчикова: „Навсякъде в проектната документация от страна на проектантите, от страна на фирмата, която е упражнявала строителен надзор за този обект е посочена застроена площ на обекта, но не разгърната такава. В закона и технически има разлика между разгърнатата застроена площ и застроената площ на обекта. На практика застроената площ е това, което е в рамките на стените на една сграда, докато разгърнатата застроена площ е сбор от квадратурите на отделните етажи - приземни, подземни, надземни".