Правната комисия прие снощи на първо четене Законопроекта за противодействие на корупцията. Това се случи с подкрепата на 14 народни представители от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, против бяха четирима, а трима се въздържаха.

Законопроектът за противодействие на корупцията разписва разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията. Също така се предвижда да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на НПК, както и ще имат право и на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии позволява фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а създаването на разследващ инспектор е в отговор на „ключови дефицити в дейността по разследване на корупционни престъпления“, посочват вносителите Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и група народни представители. 

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС посочи, че проектът представлява само разделяне на КПКОНПИ на две. Тя определи разделянето като „нескопосано“ и отбеляза, че реформата в комисията ще спре за известно време възможността да се разследват корупционни престъпления, заради много въпроси по прилагането на законопроекта, ако остане в този му вид. Захариева посочи множество пропуски в законовите предложения, като отбеляза че няма изисквания за професионална квалификация за разследващите инспектори. „Трябва сериозно да се пренапише законопроектът, всички разпоредби свързани с администрацията и разследващите инспектори“, добави тя.

От ДБ отбелязаха важността на разследващия елемент на Комисията за противодействие на корупцията, заложен в законопроекта, който в сегашната Антикорупционна комисия липсва. И заявиха своята подкрепа към предложените промени.

„Противодействието на корупцията е приоритет на всички, но борбата с корупцията не е по силите само на една политическа партия, пък било и тя с най-голямата парламентарна група. Затова подкрепяме, всички, идеята за противодействие на корупцията, както и предложения нов законопроект“, коментира Андрей Михайлов от „Има такъв народ“. Според него по този законопроект има много работа – „ще положим всички усилия в тази насока, за да се получи хубав законопроект“.

Пред медиите Михайлов коментира, че ИТН подкрепя правилата за избор на председател на сегашната КПКОНПИ. Той отбеляза, че при разговорите между БСП и ИТН за подкрепа за съставяне на правителство не са обсъждани нито персонални кандидатури за Министерски съвет, нито други.

Във връзка със Законопроекта за противодействие на корупцията той заяви, че стремежът е да има добър нормативен акт. „Ако приемем акт, който не е качествено изработен, се подлагаме на риск да бъде атакуван в Конституционния съд и обявен за противоконституционен. Това ще бъде най-трагичният резултат за антикорупционното законодателство“, каза Михайлов.

На снощното си заседание, народните представители от правната комисия приеха на второ четене проекта за промени в Закона за съдебната власт във връзка с организацията на работа на европейските делегирани прокурори у нас.
БТА