/ БТА
Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита. Това сочи докладът на Антикорупционния фонд (АКФ) за миналата година, предствен днес.

Водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор на високо ниво, пише в доклада.

По отношение на 49-те ключови разследвания за корупция, докладът на АКФ показва, че през изминалата година няма нито едно образувано и развило се разследване за корупционно престъпление, насочено срещу високопоставено длъжностно лице. 

През 2021 г. е влязла в сила само една нова присъда по обвинение за корупция по казус от висок обществен интерес и тя е била оправдателна. 

Съотношението на влезлите в сила осъдителни към оправдателни присъди по случаи, отнасящи се до високите етажи на властта, е три осъдителни към 14 оправдателни, сочи докладът. 

"Освен законодателна рамка, имаме нужда от институции", каза при представянето на доклада правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Правителството ясно заяви основна цел - нулева толерантност срещу корупцията, каза тя.

"ВСС се оказа сляп за случая "Осемте джуджета", когато този казус беше предмет в процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор", посочи Надежда Йорданова.

"Седем месеца от началото на мандата доказахме, че не можем да се борим срещу корупцията в институциите, разчитайки на тези институции. Това се дължи на съпротивата на някои политически и икономически кръгове", каза началникът на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова.

Главният прокурор отказва да се отчита пред парламента, липсва качествено разседване. Не можахме да реформираме антикорупционни органи, защото група депутати искаха да имат право на вето по конкретни дела в КПКОНПИ, каза още Бориславова.
БТА