/ БГНЕС
Мисля, че ще се случи третият мандат или поне аз бих искал да се случи, коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН) във връзка с консултациите за съставяне на правителство.

На въпрос за условието на "Продължаваме Промяната" да се приеме антикорупционният закон и Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, Каримански каза, че не е чул ултиматумът, който е поставен. "Ние сме "за" антикорупционният закон да се приеме, нека да видим нормите какви ще бъдат, как ще бъдат разписани точно и оттам нататък ще реагираме", посочи депутатът от ИТН.

Последен опит за кабинет: Какво се договориха БСП и „Продължаваме промяната“

Каримански каза още, че в парламентарната група на ИТН не са обсъждали кандидатурата на Бойко Рашков, но според него е по-важно какъв закон ще се приеме. "Не правим закона според човека, а за да бъде устойчив и стабилен във времето", уточни той.

Относно изразените по-рано от ИТН възражения към законопроекта за КПКОНПИ, Каримански коментира, че "не толкова разминавания, уточнявания има". Според него в хода на дискусиите и между първото и второто гласуване всичко това може да бъде доизработено.

Каримански потвърди, че от ИТН са готови със своите предложения по управленска програма на ново правителство. "Обсъдили сме една голяма част от тях, посочи той. Това, което видяхме или което ни беше предоставено, се припокрива с коалиционното споразумение, с това, което и ние отстояваме", коментира той.

С третия мандат: БСП ще водят разговори и с ИТН

Попитан дали ИТН ще намерят общ език с ПП, Любомир Каримански отговори: "Защо да не намерим? Стига с тези остри думи. Смятам, че има много по-важни неща, като например да устоим на кризата, която се задълбочава, на рецесията, която ни очаква вероятно, на това, че Европейската централна банка ще увеличи повече лихвата, отколкото се възнамеряваше в началото, което ще повлияе и на корпоративните кредити, а това не е малко", посочи председателят на бюджетната комисия.

В отговор на въпрос Каримански каза, че не е обмислял, нито е готов да заеме нов пост като министър на финансите.

В сряда мандатоносителите от "БСП за България" ще разговарят с ИТН за съставяне на правителство с третия мандат.
БТА