Нов кръг от консултации между партиите и последен опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Този път топката е в ръцете на БСП. Вчера те приеха третия мандат от президента Румен Радев с уверението, че ще положат всички усилия да направят кабинет, "който да работи за сигурността и благоденствието на българските граждани". А от днес сядат и на масата на преговорите с част от парламентарно представените групи, като първи бяха "Продължаваме Промяната". 

Срещата започна малко след 10:00 ч. в Народното събрание и завърши с позитивни послания и от двете страни, заявка за конструктивни разговори и готовност за компромиси в името на съставяне на правителство. Имена на министри и премиер все още не са обсъждани. 

"На тази среща имаме да ви кажем четири неща. Първо, да ви благодарим и взаимно да отчетем това, че като правителство досега свършихме добри неща. Целта, която си поставихме в началото - да преведем България през тежките зимни месеци - я постигнахме. Изправени пред трудности и предизвикателства. Оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и силна социална политика. На второ място сме загрижени за следващите месеци, защото няма да са леки и затова смятаме да положим усилия да съставим редовен кабинет, да има парламент, който да приема необходимите закони. Трето, имаме намерение да стъпим на програмата, която заедно изработихме - тя е конкретна, ясна, с точни срокове. Четвърто, водени от всичко това дотук, ви гарантираме, че имаме сериозно желание да направим редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори", заяви в началото лидерът на БСП Корнелия Нинова, обръщайки се към ПП.

"Декларираме сериозно намерение и това, че ще водим разговори с досегашните партньори в правителството, като вие сте водещата сила, така е решил народът, такава е демокрацията. Така че отново заявяваме, че очакваме от вас да ни предложите министър-председател. Днес ще потърсим и другите партньори, ще разговаряме и с тях", допълни Нинова.

Радев връчи третия мандат на БСП

БСП и ПП
БГНЕС

БСП и ПП
БГНЕС

От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков отчете добрата съвместна работа в коалицията до момента. "Въпреки кризите отвън, ние успяхме заедно да постигнем много за хората, които са най-засегнати", посочи той. 

По думите му допълнителна политическа криза не трябва на България, а в следващите месеци трябва да бъдат приети 22 законопроекта.

"Благодарим за възможността да говорим за политики. А тази прогрома, около която заедно се обединихме, е много важна за нас. Първа точка при нея приемането на новия закон на КПКОНПИ с номинацията на Бойко Рашков. Това не е просто политика, това е измерител дали ще имаме гарант, че публичните средства ще отиват при хората, а не при задкулисни интереси", завърши Кирил Петков. 

БСП и ПП
БГНЕС

След срещата вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев заяви, че двете партии не са обсъждали нито кой да бъде предложен за премиер, нито каквито и да било други постове и назначения в Министерския съвет. Вътрешнопартийни разговори по тези теми също не били водени.

"Единственото условие, което ние поставихме, е да има работещо антикорупционно мнозинство в парламента, което да се докаже, като по време на преговорите се преме Законът за КПКОНПИ и се избере Бойко Рашков за шеф на Комисията за противодействия на корупцията. Оттук нататък БСП водят разговори с останалите партньори и ще ни държат информирани", посочи още Василев. 

От БСП, пък, заявиха, че при разговорите ще изслушат исканията на всички партньори и след това ще търсят съгласие по останалите въпроси.

"Засега най-важното е да се приеме и препотвърди управленската и законодателна програма", посочи Корнелия Нинова и допълни, че още днес ще бъдат потърсени ИТН и ДБ за срещи в следващите дни. 

Тя потвърди и казаното от Асен Василев, че докато няма осигурено мнозинство и подкрепа от поне 121 депутати, няма да говорят за министерски постове. 

"Ако бързо постигнем съгласие по програмата, това означава, че бързо можем да преминем към втория етап - персонален състав. Ако има затруднения още в програмата, вероятно ще се забавят нещата. Оставяме програмата отворена за предложения на ИТН, тъй като те не участваха в първия кръг на разговори", посочи още Нинова. 

 БСП ще има 7 дни, за да посочи премиер и още седмица за състав на евентуален бъдещ кабинет.