Все още нямаме кандидат за премиер. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след разговорите с президента, които бяха предхождани от връчването на левицата на третия мандат за съставяне на правителство.

Нинова остава на твърдата позиция, че ако се стигне до конкретни фигури за бъдещ кабинет, "Продължаваме промяната" като най-голяма сила трябва да посочат кой да е министър-председател.

Радев връчи третия мандат на БСП

"Първото, което ще направим е да сложим на масата програмата, която изработихме преди две седмици. Първо ще поканим ПП, защото тя е обединяващото между трите партии, но е и възможност за обновяване на отношенията ни с досегашните партньори в правителството", коментира лидерът на БСП.

За нея най-голямото предизвикателство ще бъде намирането на общ език не с "Демократична България, а с ИТН. "Досега с ДБ работихме добре и винаги сме намирали общ език въпреки идейните ни различия. Не мисля, че и сега ще бъде по-различно. Трудното е да се намери сечението и добрия тон между ИТН и ПП", посочи Нинова.

Тя заяви, че разговорите ще започнат още утре. "Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разумно и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората. За нас социалната политика остава приоритет, искаме да останем такива и в преговорите и в бъдещо правителство", обясниха от БСП. По въпросът за експертен или политически кабинет, Корнелия Нинова каза: "Намираме се в тежки кризи и смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност - сега ни трябват държавници и лидери, които да се изправят и да поемат отговорността. Другото би означавало скриване зад експертен кабинет."

Партиите, с които БСП няма да разговарят са ДПС, ГЕРБ и "Възраждане".

„Тренд“: ГЕРБ остават пред ПП, ИТН и формацията на Стефан Янев бележат ерозия

Корнелия Нинова беше категорична, че партията й няма да бави излишно мандата. "Ако не се гласува кабинет ще отидем на избори и хората ще решат какво трябва да се случи. Няма да бавим връщането на мандата ако видим, че няма да постигнем договореност. Ако видим и малки знаци, че можем да постигнем съгласие, тогава ще си отделим и повече време", обясни тя.