Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи изрази пълна подкрепа и солидарност с Италия в битката ѝ с коронавируса в телефонен разговор с италианския министър на външните работи Луиджи ди Майо, съобщиха от Министерството на външните работи.

Двамата обсъдиха кризата с пандемията от COVID-19 в България и Италия и мерките, които се взимат срещу нея на национално и общоевропейско ниво.

МВнР организира специални полети за връщане на българи от Испания и ОАЕ

Екатерина Захариева подчерта необходимостта от общоевропейско координиране на действията и експертизата за справяне с разпространението на коронавируса. „Невъзможно е да се справим с това огромно предизвикателство без единен подход на ЕС за съвместни мерки и солидарност“, каза външният ни министър.

Министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо сравни ситуацията с коронавируса с война и изтъкна необходимостта от помощ за страната му, най-тежко пострадала от коронавируса в Европа. В момента Италия се нуждае от 100 млн. маски на месец, изпитва недостиг на медицински сестри и лекари, тъй като много от тях самите са заразени.

Над 800 000 заразени и повече от 38 000 починали от коронавирус по света

Вицепремиерът Захариева пое ангажимент след задоволяване на нуждите от маски на българския пазар, координирано с министерството на икономиката, Италия да бъде една от първите страни в ЕС, на които ще бъде предоставена възможност за внос на маски от български производители.

Луиджи Ди Майо благодари на българския министър-председател Бойко Борисов и на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за солидарността и подкрепата. Той увери, че България може да разчита на експертна медицинска информация от Италия от опита ѝ в борбата с болестта.

Изолацията е спасила 59 000 човешки живота в 11 европейски страни

Двамата министри обсъдиха и затруднената ситуацията с транспортирането на стоки през сухопътните граници на Европейския съюз като подчертаха необходимостта да бъдат изпълнявани препоръките на Европейската комисия за „зелени коридори“ за превоз на стоки и за пътуване на граждани на съюза.

По време на разговора Екатерина Захариева и Луиджи ди Майо дискутираха и европейската интеграция на страните от Западните Балкани и приветстваха решението на Европейския съвет за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Екатерина Захариева изрази надежда, че ще посрещне по-късно тази година Луиджи ди Майо в София. Визитата му, планирана за 7 април, бе отложена заради пандемията на COVID-19.