/ Българското дружество за защита на птиците
Загина семейство египетски лешояди в сърцето на Източните Родопи, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)

Излюпи се бебе египетски лешояд в диво гнездо с онлайн камера в Провадия (ВИДЕО)

Вечерта на 22 юни е подаден сигнал от местен жител за намерен мъртъв египетски лешояд в близост до царството на лешоядите - Маджарово.  Рано на следващата сутрин на мястото пристига специализираният екип на БДЗП за борба с отровите, в който основно действащо лице е кучето Барс - специализирано куче за търсене на отрови и отровни примамки.

Подаден е сигнал на телефон 112 и на място пристигат следователи от РПУ Харманли, за да разследват случая. Веднага е установена и самоличността на загиналата птица - женската от една от най-продуктивните двойки египетски лешояди в Източни Родопи. Екипът на БДЗП от години изследва поведението и живота на лешоядите, като част от тях са маркирани с проследяващи устройства или имат монтирани фотокапани в гнездата.

Българското дружество за защита на птиците

Това дава възможност за индивидуално разпознаване на всеки лешояд. При незабавна проверка в гнездото, малкото на двойката също е открито мъртво. Анализът на снимките от фотокапана в гнездото на двойката установи, че родителите донасят храна на малкото и след като то се храни, загива. Майката и бащата на малкото също изчезват от гнездото на 19 юни и повече никога не се завръщат. 

Тези данни, както и фактите, установени около трупа на намерения възрастен лешояд, предполагат, че смъртта на семейството вероятно е причинена от отравяне. Египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка територия, и това предполага, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села.
 

Екипът на БДЗП извърши щателна проверка на района, при която не са открити трупове на други диви и домашни животни. По случая се води разследване, а трупът на птицата е изпратен за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта й.
 
Природозащитници притеснени заради убийството на черния лешояд (ВИДЕО)

Загиналата двойка египетски лешояди е една от най-възрастните и продуктивни двойки в страната и този инцидент е огромна загуба за цялата популация на вида. Местните хора от съседните села също изразиха своето огорчение от загубата на тази емблематична за тях двойка, която ги е съпътствала в ежедневието им повече от десетилетие и изразиха готовност да съдействат при разследването на случая.
 
Египетският лешояд е една от най-застрашените видове птици в световен мащаб. която продължава да намаля в бързи темпове. България приютява по-голямата част от Балканската популация на вида - едва 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи, но за съжаление от днес техният брой вече е с една по-малко.

Бракониери застреляха изключително рядка птица (ВИДЕО)

Припомняме, че през февруари в района на Маджарово бе намерен и мъртъв белоглав лешояд, при който лабораторните анализи доказаха, че е загинал в следствие на отравяне. Използването на отрови и отровни примамки е най-голямата заплаха за лешоядните видове птици, а унищожаването на екземпляри от защитени видове е престъпление.

Надяваме се, че отговорните институции ще направят всичко възможно за доказване на причините, довели до внезапната смърт на семейството лешояди, и ще установят отговорните за това лица.
 
Реакцията на местните хора при подобни случаи е от изключителна важност и изказваме огромна благодарност за  подадения сигнал!