Задържаните трима души на граничния пункт с Република Северна Македония "Деве баир" вчера са си извадили медицински свидетелства, защото спрямо тях е оказано физическо насилие, каза за БТА адвокат Владимир Миланов от Кюстендил. Той и представители на местната структура на "Възраждане" са отишли вчера до Крива Паланка, РС Македония, за да платят наложените им от съда глоби.

Тримата са осъдени на парични глоби от по 300 евро и са с временна забрана да влизат в страната. Платената в съда в Крива паланка сума е общо 1700 евро, заедно с разноските, каза Миланов. Той посочи, че парите са били осигурени от председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

За физическото насилие потвърди и бившият депутат Ангел Георгиев. По думите му той е бил сред тримата задържани от македонската полиция.

"Около пет-шест часа имаше огромна колона от автомобили с българи, които искаха да отидат да почетат паметта на Гоце Делчев, над 100 души бяха блокирани, заяви Георгиев на пресконференция.

Той разказа още, че един от автомобилите е бил претърсван и умишлено се е бавела цялата колона на влизане в Република Северна Македония. В този момент български гражданин е бил вкаран в контролно-пропускателния пункт от граничните полицаи от Република Северна Македония.

РСМ граница
БТА

"Ние започнахме да снимаме видео на живо и да питаме защо нашият сънародник е вкаран там и какво се случва с него, защо е задържан, какъв е проблемът", посочи още депутатът в 48-ото Народно събрание. Той каза, че на българите им е било наредено да не снимат. Георгиев твърди, че е имало и удари от страна на граничарите. Лично аз получих множество удари, като съм от най-малко битите", отбеляза той.

„Това е една агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония“, смята още Георгиев.

Адвокат Миланов допълни, че не е имало никаква информация за задържаните и затова са отишли до Република Северна Македония, за да проверят на място какво се е случило. Тримата осъдени българи пък са обяснили, че са били бити в помещение на граничния пункт и са били държани 6 часа с белезници.
Елица Иванова, Борислава Бибиновска/БТА