Хеликоптери в небето над Скопие и засилено полицейско присъствие по улиците в деня на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Подстъпите към църквата „Свети Спас”, където е гробът на революционера, бяха блокирани. Тълпи от хора дойдоха да се поклонят пред монумента. На този фон срив в системата „вход” на „Гранична полиция” на Северна Македония доведе до напрежение и опашки от чакащи българи

Движението бе преустановено около 9:00 ч. тази сутрин, от пункта обясниха, че е заради неработеща система. Над 100 автомобила бяха блокирани на границата между България и Република Северна Македония между граничните пунктове „Гюешево“ и „Деве баир“. Пътуващи за честването на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев също бяха в спрените на границата автомобили. Сред чакащите автомобили бяха и такива с регистрация в Сърбия и Северна Македония

граница Македония
БТА

Някои от пътуващите посочиха, че определят спирането като провокация. Председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов заяви, че е нужно България да отговори на тези действия подобаващо.  

Около 13:00 ч. българско време движението на границата между България и Република Северна Македония беше пуснато
и двете посоки. Според граничните служби на Република Северна Македония - след отстраняване на техническия проблем.

РСМ граница
БТА

Дали ще ходим днес в Скопие ще решим в зависимост от обстановката по границата, каза по-рано евродепутатът и съпредседател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в Благоевград, където участва в официалното честване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. 

Пред журналисти Джамбазки коментира, че „това, което се случва на граничните пунктове, е абсолютен позор“, като уточни, че български граждани биват бавени на граничен пункт между България и Република Северна Македония (РСМ). "Ако тези провокации продължават, бавят хората, е абсолютно обидно пред паметта на Гоце Делчев да се участва в такъв „цирк“ и да висиш по границата като част от антибългарска кампания", добави той.

"Гоце Делчев може и трябва да бъде честван от всеки един българин, не само на 4 февруари", каза още евродепутатът и допълни, че посегателствата срещу български културни клубове в РСМ не са свързани с личностите, на които са наречени, а с това че са български. 

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник министър Венцислав Катинов са на посещение в македонската столица Скопие и ще положат цветя пред гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Свети Спас“.

„Ще изчакаме да пристигнат сънародниците ни, които идват от България, така че да се съберем и да поднесем заедно цветя на гроба на Гоце Делчев“, заяви вътрешният министър.

Той изрази надежда, че властите в Република Северна Македония ще обезпечат спокойното протичане на честванията и даде пример с действията на българските власти при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград, което протече абсолютно гладко.

„Много е важно охраната тук да е организирана, както беше в Благоевград – тогава бяха допуснати всички, които имаха желание да отдадат почит. Очакваме да пристигнат около 100-150 души наши сънародници и наистина е много важно всички, които имат желание да дойдат, да бъдат допуснати и да им бъде осигурено безопасно посещение на гроба на Гоце Делчев, каквито бяха и декларациите на колегата ми от Северна Македония“, заяви министър Демерджиев.

Той потвърди пред медиите, че има данни за български граждани, спрени на границата с Република Северна Македония. Министър Демерджиев поясни, че е важно как ще бъде процедирано с българските граждани - не само да не бъдат спрени, но и как ще бъдат обработени документите им и дали това ще стане достатъчно бързо.

„Ако има воля и желание действително да се изпълни декларираното за безпроблемно и сигурно посещение, те ще бъдат бързо обработени, ще бъде подсигурена безопасността им, ще се срещнем с тях и ще отдадем почит заедно. Ако проверките протичат часове наред, това ще означава че декларациите не отговарят на истината“, посочи той.

Министър Демерджиев съобщи, че вчера получил уверенията на колегата си вътрешен министър на РСМ за предприетите мерки да не се допусне блокиране на магистралата към Скопие.
nova.bg, БТА, МВР пресцентър