Полицията контролира подстъпите към църквата "Свети Спас", като част от засилените мерки за сигурност преди предстоящото честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев. Улици "Самоилова" и други пътни артерии около скопското Кале са напълно затворени за движение.

Полицейски сили са разположени в по-широкия район около църквата „Свети Спас“ и по цялата дължина на улиците, водещи към нея. Достъп до нея имат само лица с разрешителни.

България и Северна Македония с мерки за сигурност при честванията за Гоце Делчев

Специални мерки за сигурност ще има и в събота, когато се очаква държавни делегации, водени от президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, както и представители на още няколко институции и политически партии да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Само обявените делегации ще имат достъп до църквата "Свети Спас". Останалите делегации и граждани, които не са предварително заявени, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната церемония.

Засега няма официално потвърждение дали ще има организирано посещение на делегации от България. От МВР отричат, че български полицаи са наети за охрана.

Властите призоваха отново за мирно и достойно празнуване. Премиерът Димитър Ковачевски каза, че е добре дошъл всеки добронамерен човек, който иска да се поклони на гроба на Гоце Делчев, но не и тези, които провокират и отричат македонския народ и държава. Той потвърди, че правителството все още не е получило съобщение, че делегация от България ще присъства на отбелязването на 151 години от рождението на Делчев.

Преди честванията за Гоце Делчев: Скопие забранява на български евродепутат да влиза в страната

„До този момент нямам съобщение от кабинета на министър-председателя на България за официална българска делегация, която да поднесе цветя. Като каза и вътрешният министър, всеки, който е добронамерен - официална държавна институция, който иска да се поклони на гроба на великана на македонска национална борба тук, в Скопие, по достоен начин, може свободно да заяви своето участие. Всички, които са недобронамерени, които са провокатори, които отричат македонския народ, които отричат македонската държава, които накърняват чувствата на македонците и другите граждани, те няма да влязат в страната”, каза Ковачевски.
БГНЕС