Такива мерки за сигурност не са необходими. Отношенията между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който е начело на българската делегация, която се поклони на гроба на Гоце Делчев в църква „Свети Спас“ в Скопие.
Днес отбелязваме 151 години от рождението на големия български революционер и водач на ВМОРО.

Честването протича при изключително строги мерки от страна на македонските власти. Те предизвикаха дори протести от страна на местните медии в РС Македония.

Гоце Делчев поклонение
БТА

Заради честванията за Гоце Делчев в Скопие: Стигна се до напрежение на границата

„Сигурността означава всички, които искат да дойдат да могат спокойно да почетат паметта на Гоце Делчев“, подчерта Демерджиев и добави, че има данни, че българските граждани са били възпрепятствани на границата.

„Взаимното уважение, което ние декларираме към народа на РСМ и каквото уверение получихме от министър Оливер Спасовски означава именно това: да се даде възможност на всички да дойдат и да почетат паметта на апостола Гоце Делчев“, заяви вътрешният ни министър.

Гоце Делчев поклонение
БТА

Той заяви, че към момента няма точна информация колко български граждани не са били допуснати в РСМ, но е получил съобщение от колегата си Оливер Спасовски, че имало токов удар на граничните пунктове. За да няма такива проблеми в бъдеще България ще изпрати три генератора. Те ще бъдат дарени за трите гранични пункта още следващата седмица.
 

Гоце Делчев поклонение
БТА


Вицепрезидентът: РС Македония сама блокира членството си в ЕС

„Разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо и то не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е негативно отношение и няма причина за подобен род провокации“, каза Демерджиев.

Той подчерта, че този едностранен проблем е направил много лошо впечатление. „Проблемът беше само навлизане в РСМ… Не е това пътят. Пътят, към който вървим напред е обединена Европа. А тя предполага стабилност, взаимно доверие и уважение“, посочи вътрешният министър.

БГНЕС