/ Президентство
„Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз. България е непреклонна – докато не се изпълнят условията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на преговори."

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в село Илинденци.

Заради честванията за Гоце Делчев в Скопие: Стигна се до напрежение на границата

Йотова беше категорична, че преговорите няма да започнат, докато "българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права". "Само тогава Република Северна Македония ще има място в ЕС", допълни вицепрезидентът. 

Попитана за новото разпределение на депутатските мандати, вицепрезидентът отговори, че то показва колко обезлюдява България. „Новото разпределение не трябва да бъде пореден повод за политическа конфронтация, а всички да се замислим за демографското състояние на страната. 22 месеца нестабилност в България не говорим за най-големия проблем – демографската криза. Не успяваме да върнем от чужбина активните българи, а скорошно проучване показва, че всеки четвърти би емигрирал. Това е страшна диагноза за държавата“, подчерта Йотова.

ЦИК определи броя на мандатите за предсрочните избори

В село Илинденци, община Струмяни, вицепрезидентът беше гост на 30-ото издание на Празника на боговете на виното. „Най-трудолюбивите хора живеят по поречието на река Струма, затова и тук се ражда най-хубавото грозде“, обърна се Илияна Йотова към жителите и гостите на Илинденци. Тя пожела плодородна и здрава година, в която „заедно ще преминем през трудностите“.