Досегашен наш депутат обяви, че е бил бит от гранични полицаи
Трима български граждани са били задържани за нарушаване на обществения ред и спокойствие на граничния пункт Гюешево-Деве баир, съобщи министерството на вътрешните работи на РС Македония, цитирано от МИА.

Демерджиев от Скопие: Непримеливо е спирането на българите, които искаха да се поклонят пред Гоце Делчев
 
"Около 12:45 часа на ГКПП Деве баир е извършено нарушение на обществения ред и спокойствие от Г.З. (35 г.), А.Х., (50 г.) и Р.Х.(54 г.), български граждани, които първо се държаха вербално нагло и неуместно, използвайки най-унизителни думи, а след това се опитаха да нападнат физически полицейски служители, извършващи служебни действия, при което бяха задържани и се работи за пълно изясняване на случая", информира говорителят на окръжната дирекция на МВР в Куманово Ивана Младеновска.
 

РСМ граница
БТА

По-рано досегашният депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев обяви, че е бил бит от македонски полицаи на граничния пункт Гьоешево (ГКПП Деве баир от македонска страна), където се изви дълга опашка от чакащи автомобили. Той твърди, че е станал жертва на агресия, защото се опитвал да разбере защо е арестуван друг наш сънародник. Георгиев показа и видео от случилото се.


 

След това от партията обявиха, че Ангел Георгиев, заедно с още двама българи са отведени в Крива паланка, където ще бъдат съдени по бързата процедура. Възможният изход от това бързо и неправомерно производство са два: да бъдат върнати до границата и да им бъде ударен черен печат или да бъдат осъдени на до 35 дни затвор, посочиха от "Възраждане".

Георгиев е бил депутат в 47-то и 48-то Народно събрание, както и зам.председател на Комисията по външна политика в двата последователни мандата.

На граничния пункт Деве баир, между Република България и Северна Македония, от тази сутрин е засилен полицейският контрол заради обявените организирани групи от български граждани за посещение на гроба на революционера Гоце Делчев по повод отбелязването на 151-та годишнина от неговото рождение.

Заради честванията за Гоце Делчев в Скопие: Стигна се до напрежение на границата
 
Малко по-рано министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщи, че е отстранена повреда в системата, поради която движението на моторни превозни средства през граничните пунктове беше прекъснато за няколко часа. Това предизвика опашки и напрежение сред чакащите на граничния пункт Гюешево-Деве баир.
Петрина Василева, Ваня Накова/БТА