Задържане под стража за момчето, обвинено в убийството на съученик
Задържане под стража за момчето, обвинено в убийството на съученик / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 19 годишния Николай Ивов Арабаджиев, който е обвинен в убийството на своя съученик Атанас Христов Атанасов, съобщи БТА.

Разчлененото тяло на жертвата беше намерено в кофа за смет в столичния квартал "Гевгелийски", близо до блок 82 вечерта на 20 май. При огледа на няколко черни чувала полицаите първо намерили човешки крак, а в друг чувал - торс, от който станало ясно, че тялото е на мъж.

Адвокатът на Арабаджиев и самият той поискаха мярка за неотклонение "домашен арест". Аргументите на адвоката бяха, че обвиняемият скоро е навършил пълнолетие, ученик е, има постоянен адрес, издържа се от родителите си, няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. Обвиняемият е разказал

доброволно на органите на досъдебното производство какво е извършил, както и пред СГС, и е изразил съжаление за извършеното, посочи адвокат Кантарджиев.

Според съдията Владимир Астарджиев искането на Софийската градска прокуратура за задържане под стража е основателно, тъй като доказателствата сочат, че е извършено престъпление и Арабаджиев е участвал в него. Освен самопризнанията на обвиняемия налице са и свидетелски показания на семейството на убития, че той е отишъл на среща с Николай.

Има опасност обвиняемият да извърши друго престъпление и да се укрие, посочи съдията. По думите му Арабаджиев е започнал да съдейства на разследващите органи, но поведението му след деянието и самото престъпление показват, че той е много опасен за обществото.

Определената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Пред журналисти адвокатът каза, че няма да обжалва.

В отговор на настойчивите репортерски въпроси майката на Николай каза, че съжалява и се срамува.