Задържаха змиорки от застрашен вид на Летище-София
Задържаха змиорки от застрашен вид на Летище-София / Sofia Photo Agency, архив

На митницата Аерогара-София е конфискувана пратка със 120 килограма застрашен вид змиорки от род "Anguilla", предназначени за Филипините, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Пратката е била с невярна декларация и без изискващото се разрешително по Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора /CITES/. Съдържала е шест колета, всеки от които с по четири контейнера с живи змиорки. Спрямо нарушителя са предприети предвидените от закона действия, а змиорките са конфискувани и настанени в спасителен център за диви животни.

МОСВ се е включило в международна акция за предотвратяване на нарушение, свързано със застрашен вид от CITES. Сигналът е изпратен в МОСВ от компетентните органи на Испания по прилагане на конвенцията, с молба за съдействие от страна на българските власти за предотвратяване на нарушението при излизане на стоката от Европейския съюз.

В резултат на добрата координация и професионалните действия на служителите на МОСВ, РИОСВ, ветеринарните органи и агенцията "Митници" змиорките са конфискувани.