Забавени наредби пречат да заработи Законът за защита на животните
Забавени наредби пречат да заработи Законът за защита на животните / Sofia Photo Agency
Нехуманното отношение към животните трябва да бъде криминализирано, смята Явор Гечев от Фондация „Четири лапи”. Той очаква това да стане с приемането на новия Наказателен кодекс от Народното събрание. Има 7-месечно забавяне на приемането на наредбите, чрез които приетият в началото на годината Закон за защита на животните да заработи, каза още Гечев в предаването „Витамин” на Дарик.

Ето какво още каза Явор Гечев в ефира на Дарик:

Текстът на тези наредби вече е готов и беше изпратен за съгласуване с неправителствените организации, предстои те се приемат, до края на септември вече ще бъдат факт.

Какви са вашите наблюдения за зоомагазините – спазват ли се правата на животните, условията за отглеждането им?

Като цяло тези магазини би трябвало да бъдат премахнати, но така или иначе това няма да стане, затова наредбата регламентира какви трябва да са условията. В повечето магазини досега не се спазваха тези условия. Животните се държаха при едни много лоши условия. Имаме няколко сигнала за такива магазини, и от София, и от страната, но най-вече в столицата.

Нека да коментираме възможността съседът ни да решава дали ще имаме право в собствената си къща или апартамент да отглеждаме домашен любимец.

Това е един много странен текст в Закона за етажната собственост. По странен начин е попаднал там, много от народните представители също бяха доста изненадани, че е вътре. Те лично не знаеха, че има такъв текст.

Вие сте разговарял лично с депутати.

Да, разговарях с няколко депутати, които са сигурни, че на първо четене този текст не е присъствал, появил се е между първо и второ четене. Дори не е разискван в правната комисия, където е минал законът. Освен това, парадоксалното в случая, за което мисля, че ще бъде сезиран председателят на Народното събрание, е че този закон не е минал за разглеждане и през другите ресорни комисии, каквато е например комисията по благоустройството.

Цялото интервю с Явор Гечев чуйте в прикачения звуков файл.