Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. Това твърдят работодатели и искат оставки в НЕК по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността.

"Всички знаеха че от 1 май ще има по малко производство на електроенергия, но на 8 май количеството беше намалено драматично и ние станахме най-скъпия пазар в ЕС за 8 и 9 май" заяви пред БНТ Константин Стаменов - председател на БФИЕК.

Това става в момент, когато производството на електроенергия в България е далеч от пиковите натоварвания. Просто електроенергия не беше предложена на пазара, което смятаме, че е нарочно направено, каза още Стаменов.

Петър Илиев: Основното задължение на НЕК е да доставя електроенергия за регулирания пазар

"Българската енергетика търси всякакви възможности да компенсира недостига, който много трудно е преодолим и ние сме в състояние на връщане към регулирания пазар",обясни Антон Иванов - Български енергиен и минен форум.

В България вносът в момента е от юг, държавите там не плащат разходи за въглеродни емисии и те могат да предлагат на други цени, не такива, на които нашите дружества са принудени, аргументира се Иванов.

Работодателските организации с писмо до премиера заради цените на тока

Според двамата събеседници, решението на проблема е пълна либерализация на пазара и дългосрочна стратегия за развитие на сектора.
БНТ