За българската държава при Аспарух и Тервел пишат на изпита по история в СУ
За българската държава при Аспарух и Тервел пишат на изпита по история в СУ / netinfo

„Създаване и укрепване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел” е темата, по която пишат и в момента кандидат-студентите на изпита по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Повече от 4 хиляди и 500 кандидат-студенти се явяват на днешния изпит по история. С него се кандидатства за около 20 специалности. Младежите посрещнаха с бурни овации изтеглената тема. „Тя е много благодатна” – коментира председателя на изпитната комисия доц. Миляна Каймакамова.

Резултатите от днешния изпит по история в Алма матер ще излязат до десетина дни, а първото класиране ще е готово на 7-и август.

Основните акценти в тази тема ще бъдат два – единият създаването на българската държава и управлението на хан Аспарух и вторият акцент е свързан с укрепването на държавата и управлението на хан Тервел. Така доц. Пламен Митев коментира темата по история на изпита в СУ в предаването „Дарик Кафе”.

Той допълни, че в темата би трябвало да се включи и информация за Велика България, за разселването на българите на Балканския полуостров и как заедно с местните славянски племена установяват политически съюз. В критериите за оценка на кандидатстудентските работи няма уточняване на обема, но практиката показва, че една хубава кандидатстудентска тема е в обем 15 до 20 страници.