Юрий Асланов: Персоналните оставки могат само временно да намалят напрежението
Юрий Асланов: Персоналните оставки могат само временно да намалят напрежението / netinfo

Персонални оставки и рокади могат да намалят напрежението само за кратко. Така социологът и политически анализатор Юрий Асланов коментира промените в Министерски съвет в предаването “Кой говори” на Дарик радио и допълни, че важно оттук нататък е каква ще бъде политиката на правителството.

С персоналните промени не се търси решение в политиката и проблемите са по-скоро в създаването на условия, така че тя да се изпълнява, коментира още анализаторът. Юрий Асланов прогнозира два възможни сценария на развитие на политическата обстановка у нас след промените в правителството като първият, който определи като успешен, е този, при който се вземат конкретни политически решения. Втората възможна насока в политиката той определи като по-лоша и тя е тази, при която нещата остават само на повърхността, без да има политическа воля за промяна.

На въпрос как ще коментира оставката на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, социологът Юрий Асланов каза, че Овчаров е жертва на компроматна война, защото до този момент съдът не е излязъл с нито едно доказателство за това, че той е виновен. В обществото има толкова голяма нетърпимост към корупцията, че дори съмненията за нея се оказват достатъчен повод за взимането на мерки, коментира още Асланов и определи създалата се атмосфера като “атмосфера на лов на вещици”, където често се набедяват хора, които могат и да не са замесени в скандали.